Novost v Rogatcu - Zeleni festival

30.04.2016

Muzejski vrt z več kot 60 različnimi zelišči.

V Muzeju na prostem Rogatec je sobota v znamenju prvega Zelenega festivala. Prinaša sejem semen, sadik in zelišč, pa tudi predavanja, delavnice in kulinariko.

Semena in sadike naših babic
Ideja za festival izhaja iz bogate ponudbe sadik, ki so zrasle na našem muzejskem zeliščnem vrtu. Na 13 arov velikem vrtu je več kot 60 vrst različnih zelišč, ki so predelane primerne za uporabo v domači lekarni in gospodinjstvu. Sadike, zelišča in njihovi izdelki bodo seveda na prodaj tudi na festivalu,„razlaga Nives Brezovnik iz Zavoda za turizem, kulturo in šport Rogatec. Festival bo po njenih besedah združil ljubitelje vrtnarstva, ponudnike lokalnih izdelkov in pridelkov, proizvajalce vrtnarske opreme in strokovnjake. Njihov cilj je ozavestiti javnost o rabi avtohtonih in ekoloških vrst sadik, saj to pomeni ohranjanje naše kulturne in naravne dediščine.

Kako postati samooskrben?
Dr. Ana Vovk Korže
bo na grajski pristavi dvorca Strmol predstavila učni poligon za samooskrbo Dole. Obiskovalci bodo lahko dobili zanimive ideje in zamisli za samooskrbni vrt, med drugim si bodo ogledali izdelavo visoke grede, izvedeli, kako urediti zemljanko - naraven prostor za shranjevanje pridelkov ali pa jurto – prostor za bivanje. Da so lahko zelišča uporabna tudi v kulinariki, bo s pripravo zeliščnih namazov demonstriral kuhar Jaka, iz črne kuhinje pa bo tokrat zadišalo po hrustljavo dišečih zeliščnih žulikah. Sicer pa bodo lahko obiskovalci na sprehodu med muzejem in dvorcem Strmol zavili še v bližnji konjeniški center in si na dnevu odprtih vrat ogledali tamkajšnjo konjušnico, delo s konji in ježo v maneži. Nives Brezovnik je podrobneje o programu prireditve spregovorila na spodnji povezavi. (SP)

NIVES BREZOVNIK O PROGRAMU
Štajerski val v sliki