april 26, 2019

V Rogatec vabi Zeleni festival

V Muzeju na prostem, v dolini pod Donačko goro, bo v soboto že 4. leto Zeleni festival Rogatec. Prinaša sejem, povezan z darovi narave. Prav tako se obetajo predstavitve in prikazi za ljubitelje vrtičkarstva, vožnja s cestnim vlakcem in ogled bližnje konjušnice.

Utrinek z lanskoletnega Zelenega festivala. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Sejem s predstavitvami in prikazi
Na letošnjem Zelenem festivalu se bo v sejemskem prostoru v Muzeju na prostem Rogatec predstavljalo 20 ponudnikov s sadikami, semeni, zelišči, vrtnim orodjem, z izdelki iz zelišč ter drugi, ki so prav tako povezani z darovi narave. "Ob sejemskem dogajanju se bo ob 10. uri v Grajski pristavi začelo osrednje predavanje na temo Naravi prijazno vrtnarjenje z okrasnimi trajnicami, predavateljice Nade Vreže, univ. dipl. inž. agr., Čar vrta, Šmarje pri Jelšah. V muzeju se bodo ob tem vsako uro vrstile številne predstavitve in prikazi," razlaga Nives Brezovnik iz Zavoda za turizem, kulturo in razvoj Rogatec.

V okviru programa Okusimo dediščino v muzeju pripravljajo ob četrtkih in sobotah tudi delavnice za posameznike in družine. Tudi na Zelenem festivalu bo tako. Udeleženci se bodo lahko, po predhodni najavi na info stojnici, udeležili brezplačnih delavnic peke žulik in čebelarske delavnice.

Prikaz vrtnarskih opravil na ekološkem vrtu Muzeja na prostem Rogatec.

Na raziskovanje okolice s cestnim vlakcem
S cestnim vlakom se boste lahko v treh različnih terminih popeljali na izlet v Žahenberško dolino, do ribnika Žabnik ali pod Donačko goro, napoveduje Nives Brezovnik:

Na izletih si bo v sodelovanju s Športnim društvom Gams Žahenberc mogoče ogledati trening skakalcev na pravi skalalnici, spoznali boste delo Ribiškega društva Rogatec ali si ogledali štorijo, ki jo pripravlja Društvo ljudskih pevk iz Rogatca.

 Z Rogatčanom pod goro.

Vabi tudi konjeniški center
Ta dan odpira svoja vrata tudi Konjeniški center Rogatec. Popoldne bo možen voden ogled konjušnice, predstavitev šole jezdenja, furmanov in njihovih vpreg ter prikaz spretne vožnje s kočijami in vodeno jezdenje v šotoru. Pri Viničarski hiši v Muzeju na prostem bo poskrbljeno za okusno in zdravo hrano, kjer bodo predstavili tudi projekt Okusite Kulinarične Haloze. (SP)

Dan odprtih vrat v Konjeniškem klubu Strmol.