november 3, 2019

Zeliščarka Katja Temnik med najbolj inovativnimi

Na Zeliščnem vrtu Majnika v Žičah raste več kot 160 različnih zelišč. Vrt obiskovalcem z veseljem razkažejo in predstavijo, organizirajo pa tudi naravoslovne dneve in delavnice. Katja Temnik, ki vrt obdeluje skupaj z mamo Majdo, je bila nedavno proglašena za spletno zmagovalko najbolj inovativne kmetice leta.

Katja Temnik spletna zmagovalka za najbolj inovativno kmetico leta 2019. (Foto: Radio Štajerski val)

Košarko zamenjala za pridelavo zelišč
Katja Temnik je mlada prevzemnica kmetije, ki se je odločila, da kmetijo modernizira, preusmeri, razširi in tu ustvari delovno mesto zase in za druge – trenutno sta na kmetiji zaposleni dve osebi. Več let je bila profesionalna košarkarica doma in v tujini, je magistra znanosti in govori šest jezikov. Obdeluje 5,2 ha v Žičah in Brezju pri Poljčanah, ima ekološki certifikat za pridelavo in predelavo. Prideluje po biodinamični metodi kmetovanja, s katero krepi rastline in bogati zemljo,“ so med drugim zapisali ob predstavitvi Temnikove za mlado inovativno kmetico leta 2019 (IMK) in izpostavili, da ima v zeliščnem nasadu Majnika več kot 160 različnih zelišč in dišavnic.

Zeliščna sol, kalčki in čajne mešanice
"Prvenstveni izdelek kmetije je zeliščna sol iz kakovostne piranske soli, obogatene z mešanico doma pridelanih zelišč. Slovenska turistična zveza je to sol uvrstila med 20 najboljših kulinaričnih spominkov Alpske regije. V zimskem času prideluje kalčke iz poljščin in vrtnin,“ so še poudarili na izboru za IMK 2019 in dodali, da je zeliščni vrt Majnika privlačna izobraževalna točka za različne interesne skupine Slovenije in tujine. Organizirajo namreč predavanja in delavnice o zeliščih in biodinamiki, naravoslovne dneve, poučne otroške igre in zeliščarsko-kuharske dneve. Še marsikaj zanimivega o Zeliščnem vrtu Majnika je Katja Temnik razkrila v oddaji o kmetijstvu, ki ji lahko prisluhnete v spodnjij posnetkih.