april 15, 2020

Zgodovino, ki nastaja v času koronavirusa, lahko pišemo vsi

Tudi koronavirus piše svoje zgodbe. Obdobje in vzdušje, ki ju je ustvaril, pa sta pritegnila tudi pozornost zgodovinarjev. V Muzeju novejše zgodovine Celje zbirajo utrinke, ki bodo v prihodnosti pomagali razložiti čas, v katerem živimo tukaj in zdaj. Sodeluje lahko vsak.

V Muzeju novejše zgodovine Celje zbirajo predmete in misli, ki pripovedujejo o življenju v času koronavirusa. (Foto: Štajerski val)

Čas, v katerem smo se znašli, čas epidemije koronavirusa, je za nas nov in nenavaden. Koronavirus se je prepletel z vsemi vidiki naših življenj – z načinom šolanja in dela, ki zdaj potekata od doma, spremenil je naše obiske trgovin, uradov in zdravnikov, drugačni so naši sprehodi in prosti čas, naše gibanje je bolj omejeno kot smo vajeni.

»Ta čas bo poskrbel za družbene premike verjetno predvsem v našem razmišljanju, pa tudi sicer,« pravi etnolog, antropolog in kustos v Muzeju novejše zgodovine Celje Sebastjan Weber. Ker živimo v trenutku, ki bo zaznamoval tok prihodnje zgodovine, so se v Muzeju novejše zgodovine Celje odločili, da postanejo na čas koronavirusa bolj pozorni.

Kaj zaznamuje ta čas?
Začeli so zbirati stvari, predmete in misli, ki zaznamujejo čas epidemije. »Embalažo, ki se uporablja, razmišljanja ljudi na spletnih omrežjih, dejavnosti, s katerimi si ljudje krajšajo čas, plakate, obvestila. Vse, kar je za ta čas pomembno in drugačno od tistega, kar je bilo prej,« našteva Weber.

Vse pozivajo, da utrinke, predmete in misli, ki zaznamujejo ta čas, delijo z njimi. Gradivo jim lahko pošljete preko muzejskega facebook ali instagram profila ali po e-pošti muzejnzcelje@gmail.com.

Kaj so doslej že prejeli in kako je beležiti zgodovino, ki še nastaja, pa v pogovoru s Sebastjanom Webrom. (TMG)

Datoteke

Pogovor s Sebastjanom Webrom