junij 24, 2015

Žička kartuzija je spomenik državnega pomena

Žička kartuzija je postala spomenik državnega pomena. Tako je na današnji seji odločila vlada. Dobrodošlo darilo ob njeni 850-letnici.

Obnova Žičke kartuzije zaradi pomanjkanja denarja že nekaj let stoji.

Devetletna prizadevanja
Žička kartuzija je izjemna srednjeveška samostanska arhitektura v Dolini svetega Janeza Krstnika pod Konjiško goro. Kartuzijani so si to dolino za domovanje izbrali pred 850 leti. Strokovnjaki poudarjajo, da je Žička kartuzija zgodovinski prostor ter arhitekturni in krajinski spomenik izjemnega pomena za Slovenijo in širši evropski prostor. Občina Slovenske Konjice si je od leta 2006 prizadevala za pridobitev statusa. Pri tem se je po besedah Renate Klančnik, direktorice Splošne knjižnice Slovenske Konjice, zavoda, ki upravlja s kartuzijo, srečevala s številnimi birokratskimi zapleti, zato so toliko bolj veseli, da jim je naposled uspelo. Žička kartuzija je za kompleksom Tehniškega muzeja Bistra druga kartuzija v Sloveniji, ki je razglašena za spomenik državnega pomena. Na status čaka še kartuzija Pleterje.

Kmalu še znak evropske kulturne dediščine?
S statusom državnega pomena se bo občina laže potegovala na razpisih za nadaljnje sofinanciranje obnove Žičke kartuzije. Ta zaradi pomanjkanja denarja že nekaj let stoji. Kljub temu pa je že vrsto let dobro obiskana. Predvsem zaradi blagodejne tišine in miru tega mističnega prostora. Pa tudi zaradi Gastuža, najstarejše gostilne na Slovenskem. Ob njej se razprostira zeliščni vrt. Za obzidji nekdaj mogočnega samostana pa vsako poletje odzvanjajo Poletni glasbeni večeri. Letošnji se bodo začeli s petkovim koncertom priljubljene Alenke Godec. Sicer pa na Konjiškem ne skrivajo ambicij, da želijo Žički kartuziji zagotoviti še znak evropske kulturne dediščine. Predpogoj je prav pridobitev statusa spomenika državnega pomena. Zato verjamejo, da jim bo tudi to slej ko prej uspelo. (BF)