Žičnata ograja nevarna za živali

04.12.2015

Tudi z doslednim nadzorom psov lahko divjad odrešite nepotrebnega trpljenja.

Na južni meji so zabeležili prve primere v žico ujetih živali. Da bi preprečili tovrstne dogodke, naj bi lovci namestili odganjala, veliko pa lahko z ustreznim nadzorom psov pripomorejo tudi prebivalci mejnih občin.

Prvi primeri poškodovanih živali
Lovci se skupaj z vojaki, gasilci in policisti trudijo, da bi zaradi postavljanja žične ograje na slovenski južni meji nastala čim manjša škoda pri divjadi in domačih živalih. »Nekaj v žico ujetih živali so v Sloveniji že zasledili, a ne na območju Obsotelja. Zaradi hudih poškodb so morali vse živali usmrtiti,« razlaga predstavnik Lovske družine Rogatec Peter Ljuljuraj. Da bi preprečili še več takšnih primerov, bosta država in Lovska zveza Slovenije poskrbeli za namestitev zaščitnih sredstev, ki bi živali odvrnile od mejnih ograj. Med učinkovitejšimi so električni pastirji, zvočne ograje in kemični trakovi, ki z vonjem odvračajo divjad. Kdaj in kaj od tega bodo začeli nameščati tudi v naših krajih, še ni znano.

Psi naj bodo na povodcih
A kot poudarja Ljuljuraj, lahko k preprečevanju neljubih dogodkov veliko prispevajo tudi prebivalci obmejnih občin. »Vsi, ki imate pse, jih imejte pod nadzorom. Ko greste na sprehod, naj bodo psi na povodcih. Le tako lahko preprečimo preganjanje divjadi. Ko je divjad na begu, vznemirjena in v paniki, je največja nevarnost, da se brezglavo zaplete v bodečo mrežo, kar ima lahko smrtonosne posledice,« razlaga Ljuljuraj in dodaja, naj bo dosleden nadzor psov vodilo ne le lastnikom psov ob južni meji, ampak tudi povsod drugod. (SP)
Štajerski val v sliki