oktober 4, 2016

Šmarski abonma že 35 let

V Knjižnici Šmarje pri Jelšah bo jesen polna zanimivih dogodkov. Začenja se jubilejna, 35. sezona gledališkega abonmaja, nov bo tudi cikel krožkov, predavanj in ekskurzij za slušatelje šmarske Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Ljudje, ki pletejo zgodbe Knjižnice Šmarje pri Jelšah.

Aktualne in zabavne predstave
V Šmarju pri Jelšah je vse nared za novo sezono gledališkega abonmaja. Pripravljajo aktualen in zabaven program šestih predstav. Ker je pa nova sezona jubilejna – že 35. po vrsti, bodo obiskovalcem podarili še dodatno, sedmo predstavo. Kot je povedal direktor šmarske knjižnice Jože Čakš, so pri oblikovanju programa tudi letos izbirali med aktualnimi predstavami naših poklicnih gledališč. »V letošnjem programu je kar pet predstav, katerih premiere bodo letos, in kmalu po premierah v slovenskih gledališčih si bomo lahko predstave ogledali tudi na našem odru. Tako želimo biti ne samo kakovostni, ampak tudi sveži in aktualni,« je pojasnil Čakš. Prva predstava bo na ogled 24. oktobra, in sicer komedija Žalujoča družina v izvedbi SLG Celje in Prešernovega gledališča Kranj. Bodo pa ob abonmajskih predstavah organizirali še predstave izven abonmaja in obisk ene izmed gledaliških oziroma opernih hiš. Prihodnji mesec bo na šmarskem odru že deveta ponovitev muzikala Cvetje v jeseni. Za izven bodo gostovale tudi uspešnice Tadej Toš v živo!, Jonas in druge. Za predstave je že po tradiciji veliko zanimanja in Čakš pričakuje, da bodo imeli dvorano tudi letos povsem razprodano. Podrobneje o programu TUKAJ.

Dogodki za bogato jesen življenja
V sklopu knjižnice se je v Šmarju pri Jelšah začelo tudi sedmo študijsko leto Univerze za tretje življenjsko obdobje, v podružnični enoti v Kozjem pa začenjajo peto sezono. Vodja Univerze Jana Turk Šulc z zadovoljstvom ugotavlja, da njihove izobraževalne programe obiskuje iz leta v leto več starejših. Vsako leto naštejejo krepko čez 200 slušateljev, v tej sezoni bodo za njih pripravili okoli 37 predavanj, različnih krožkov, tečajev, ekskurzij... "Največ zanimanja je za torkova srečanja, na katerih gostimo zanimive goste. Množičen je tudi pohodniški študijski krožek, pa krožki tujih jezikov, izjemen je obisk joge za hrbtenico, tudi dopoldanski filmski abonma ob kavi dobiva vedno nove obiskovalce,“ razlaga Jana Turk Šulc in dodaja, da v knjižnici pripravljajo tudi številne druge dogodke za vse generacije. Muzej baroka, ki so ga odprli lani, vabi ob ogledu razstav tudi k vpisu v Muzejski glasbeni abonma. Otroci pa lahko širijo obzorja na urah pravljic, gledaliških predstavah ali v otroškem kinu. (SP)

Galerija slik