december 28, 2018

Živali se bojijo pokanja

Pokanje petard in raket pri večini živali povzroča velik strah in stres. Zaradi šoka ob poku lahko žival resno zboli. Nekaj nasvetov za omilitev stresa v tem prazničnem času tako ne bo odveč.

Poskrbimo, da bo konec leta za živali čim manj stresen.

Najbolj trpijo psi
V času božično-novoletnih praznikov, ko pogosto slišimo poke petard, ognjemetov in druge pirotehnike, velja še posebej opozoriti na povečano skrb za živali. Kar je lahko ljudem v velik užitek, je za živali veliko trpljenje. Po besedah Nataše Horvat Leskovar iz Veterinarske bolnice Šentjur imajo živali neprimerno bolje razvit sluh kot ljudje, nekatere slišijo tudi štirikrat bolje kot ljudje, zato so poki pirotehnike zanje strašljivi in zelo stresni. In kako lahko živalim pomagamo omiliti stres?



Le v skrajnih primerih uporabimo zdravila, vendar, kot pravi Leskovarjeva, le pod nadzorom zdravnika.



Če imate doma zdravila za živali in bi jih želeli uporabiti, pokličite za nasvet veterinarja, saj so lahko posledice njihove nepravilne uporabe za živali zelo hude. Horvat Leskovarjeva še dodaja, da se lastniki na poke ne smemo odzvati s strahom, saj živali začutijo naš strah. Pomembno pa je, da tudi sami ne posegamo po pirotehniki. (SP)