marec 25, 2020

Življenje s koronavirusom – pogovor z okuženo družino iz Šmarja

Šmarje pri Jelšah je žarišče okužb s koronavirusom v našem delu države. Petčlanska družina Kolar je med tistimi, ki so v uradni statistiki potrjenih okužb. So zboleli vsi? Kako hudo je bilo in kakšno je zdaj njihovo življenje? Pogovarjali smo se z mamico Manco.

V občini Šmarje pri Jelšah je že več kot 50 potrjenih okužb, a številka obolelih je gotovo še precej višja. Šmarčani so stroge ukrepe sprejeli že pred uradnimi navodili države in kraj je dobesedno prazen. (Foto: Štajerski val)

Manca in Andrej Kolar ter njuni trije otroci so družina, v kateri so testi potrdili okužbo s koronavirusom. Sin je zbolel, zatem tudi mama Manca. Silvester Javornik jo je poklical in preveril, kako poteka bolezen, kako so poskrbeli za samoizolacijo in tudi, ali se ob takšni izkušnji kaj spremeni pogled na svet.

Družina se s situacijo za zdaj spopada brez večjih težav
"Za zdaj so v redu, znakov ni prehudih, vročina, prehlad, kašljanje, malce oteženo dihanje," najprej pove sogovornica Manca, ki je sicer učiteljica in od doma dela tudi za šolo. 
"Če bi vsi tako prenašali bolezen, ne bi bilo tako hudo, a vem, da marsikdo ne bo imel te sreče. Če je nekdo npr. astmatik ali ima kakšne druge težave, bo bolezen verjetno bistveno težje prenašal. Zato je tako pomembno, da ostanemo doma in ne širimo bolezni naprej. Bomo pa verjetno vsi v družini selj ko prej to preboleli. Odvisno pa je, kako bo odreagiral imunski sistem," še pravi mamica Manca. 

Poleg šole si je treba vzeti tudi čas za igro in sprostitev.

 Tudi poučevanje klarineta na daljavo gre. Vedno pa se prileže cartanje s kužkom.

Potrebno je poskrbeti za izolacijo bolnih članov družine
Ko je bolezen v hiši, je treba izolirati bolne člane in zaščititi še zdrave družinske člane. Kako jim to uspeva? 
"Potrebno je preprečiti tesne stike, da se otroci ne igrajo skupaj, prostore sproti prezračujemo, površine razkužujemo. Za mizo sedimo na 1 meter in pol razdalje. Mi imamo to srečo, da lahko, je pa težje, če te možnosti ni,"
  še pravi naša sogovornica. 

Družina Mance in Andreja zaradi okužne s koronavirusom dneve trenutno preživlja v karanteni, a kmalu pride spet čas za fotografije, kot je tale. 

Samoizolacija je lažja, če veš, da nisi sam
Ali nas bo ta epidemija spremenila, bomo, ko bo vsega konec, kaj drugače gledali na svet? »Najbrž nas bo večina razmišljala malo drugače, verjetno bomo živeli malo bolj počasi in se bolj posvetili ljudem, ki so nam blizu. Ko zdaj mislimo nanje, razmišljamo, kako bi bilo fajn, če bi šli k njim na obisk … Nas prijatelji, sorodniki zelo bodijo in nam pomagajo. In skupaj bomo zmogli. V to sem prepričana. Če se zdaj nekaj časa ne bomo družili, se bomo potem kasneje lahko spet,« vse opogumlja naša sogovornica Manca.
Prisluhnite celotnemo pogovoru v spodnji priponki: