marec 21, 2016

Žlahten zaključek Dnevov komedije v Celju

25. festival Dnevi komedije v Celju je zaprl svoja vrata. Velika zmagovalka je komedija Večno mladi, v izvedbi Drame SNG Maribor, ki je prepričala tako strokovno žirijo kot občinstvo, ki sta jih namenila največ točk. Tudi žlahtna komedijantka in žlahtni režiser sta iz te predstave.

Letošnji nagrajenci, žlahtni komedijant Iztok Mlakar (levo), žlahtna komedijantka Mateja Pucko (na sredini) in žlahtni režiser Sandy Lopičić (desno). (Foto: SLG Celje, Jaka Babnik)

V žanrsko pestrem izboru izstopala ena
Letošnja strokovna žirija, ki so jo sestavljali direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj, režiser Jaka Andrej Vojevec in gledališki kritik Slavko Pezdir, je izmed osmih tekmovalnih predstav največ točk namenila mariborskim gledališčnikom v komediji Večno mladi. Na lestvici od 1 do 5 je prejela oceno 4,89. Predsednik žirije Slavko Pezdir je odločitev argumentiral takole: „Uprizoritev je spregovorila o radoživosti, ki izvira iz spoznanja, da smo vsi pravzaprav minljivi, ampak da se da iz tega dojeti, da je živiljenje pravzaprav lepo, če ga znaš živeti. In ravno ta radoživost in veselje do življenja, ki so ga igralci tako pristno prikazali, je prepričalo občinstvo in nenazadnje tudi strokovno žirijo. Ne spomnim se, kdaj je občinstvo kakšni predstavi v Celju stoje aplavdiralo. In to samo po sebi pove, da je komedija dosegla svoj cilj.“ Songdrama Večno mladi govori o največjem strahu našega časa, o staranju. Zgodba se dogaja v prihodnosti, natančneje leta 2065, kjer namesto Slovenskega narodnega gledališča Maribor, zdaj tam stoji dom za ostarele. Skupina upokojenih igralcev in igralk, članov nekdanje mariborske Drame, se na groteskno zabaven način, ob pomoči glasbene terapije, zabava in obuja spomine na mlajša igralska leta. Ob rock'n'roll ritmih pa občinstvu na humoren način predstavi staranje in jesen življenja.

Prizanje za komedijski žanr
Tudi letošnja žlahtna komedijantka je iz predstave Večno mladi. Občinstvo je najbolj nasmejala Mateja Pucko, v vlogi gospe Pucko. Strokovna žirija ji je največ točk namenila za lik nekdanje rokerske upornice in skrivnostne dame, ki je vseskozi pripravljena na akcijo. Mateja Pucko uspeh pripisuje tudi odličnemu sodelovanju med ansamblom in režiserjem Sandyjem Lopičićem, ki mu je strokovna žirija za dosežek podelila naziv žlahtnega režiserja. Žlahtni komedijant 25. Dnevov komedije je postal Iztok Mlakar. Vsestranski igralec, kantavtor in režiser je na dnevih smeha v Celju nastopil v vlogi avtorja in komedije Pašjon. Strokovno žirijo je prepričal z obujanjem žlahtne tradicije igralcev, komedijantov in komediografov v eni osebi. „Zelo sem vesel priznanja, še bolj kot to, pa sem vesel takih priznanj za komedijo, ki je v našem prostoru premalo cenjena in podhranjena, vsaka taka stvar je zato v našem kulturnem prostoru zelo dobrodošla,“ je povedal Mlakar. Nabor žlahtnih priznanj in nagrad je zaokrožila podelitev žlahtnega komedijskega peresa za najizvirnejše komedijsko besedilo. Letos ga je prejala komedija Grenlandija, avtorja Vinka Möderndorferja. (NS)