junij 12, 2017

Zlati konjiški grb Arpadu Šalamonu

Konec junija bo praznovala občina Slovenske Konjice. Imena letošnjih občinskih nagrajencev pa so že znana. Najvišje priznanje, zlati konjiški grb, bo prejel likovni umetnik, pedagog in modelar Arpad Šalamon. In kdo so še dobitniki letošnjih priznanj in nagrade občine?

Občina Slovenske Konjice praznuje konec junija. Praznik počasti tudi s podelitvijo priznanj prizadevnim in uspešnim soobčanom.

Šalamonova srčnost in entuziazem
88-letni Arpad Šalamon se je rodil v srbski Subotici, diplomiral na Pedagoški akademiji, nekaj let kasneje še iz mikrografije. Poučeval je likovno vzgojo in tehnični pouk na Hodošu, v Lendavi in Velenju. Upokojitev je dočakal na Zavodu za urbanizem Velenje. Zadnjih 25 let s soprogo Hedo živi in ustvarja v Slovenskih Konjicah. Imel je več kot 200 samostojnih likovnih razstav, prejel številna priznanja doma in v tujini, dejaven je tudi v Lions klubu Konjice, kjer orgnizira natečaj Plakat miru. S plodnim delom, srčnostjo in entuziazmom je po mnenju konjiške lokalne skupnosti prispeval k razvoju, promociji in ugledu Slovenskih Konjic.

Janko Čakš, Župnijska Karitas in Planinsko društvo
Srebrni grb bo dobil predsednik krajevne skupnosti Loče Janko Čakš. Ločani so mu mandat predsednika zaupali že štirikrat. Pravijo, da v kraju deluje povezovalno, se uspešno sooča z izzivi, ki jih poleg zavzetosti in vztrajnosti nemalokrat rešuje tudi z optimizmom in humorjem. V času njegovega 15-letnega dela so Loče pridobile nove in prenovljene ceste, mostove, pločnike, krožišče, javno razsvetljavo po vaseh, obnovljeno osnovno šolo in telovadnico, prenovljeno poslovilno vežico, urejeno okolico pokopališča s parkirnim prostorom... Dobitnica bronastega grba je konjiška Župnijska Karitas, ki že 25 let zagotavlja pomoč okoli 400 občanom v socialni stiski. Povprečno letno razdelijo okoli 700 kilogramov hrane in higienskih pripomočkov, skoraj 5.000 kosov oblačil ter več kot 200 kosov otroške opreme. Družinam pomagajo pri nakupu šolskih potrebščin za njihove otroke. Zagotavljajo tudi svetovanje v duševni stiski, obiskujejo ostarele in osamljene. Okoli 50 prostovoljcev letno opravi več kot 3000 ur prostovoljnega dela. Nagrade konjiške občine pa se bo razveselilo Planinsko društvo Slovenske Konjice. Letos je dopolnilo častitljivih 90-let. Danes združuje 440 članov. Društvo skrbi, da so izleti in pohodi strokovno vodeni. Imajo 14 vodnic in vodnikov, ki dosledno obnavljajo licenco. Člani društva skrbijo tudi za vzdrževanje in čiščenje pohodnih poti na Konjiškem. Posebej ponosni pa so na tradicionalni pohod na Stolpnik. (BF)