julij 3, 2020

Zlatnik poezije letos Iztoku Geisterju Plamenu

Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus bo letos šel v roke pesnika Iztoka Geisterja Plamena. Fit media priznanje v okviru Veronikine nagrade podeljuje že 15 let.

Lani je zlatnik poezije prejel pesnik Ervin Frizt, letošnjega bo dobil Iztok Geister Plamen. (Foto: Štajerski val)

Zlatnik poezije, ki ga Fit media podeljuje za življenjski pesniški opus in prispevek slovenski literaturi, letos prejme pesnik Iztok Geister Plamen. Zlatnik poezije so mu v Fit medii namenili tudi za strasten, najžlahtnejši pesniški zagovor narave. Geister Plamen je ustanovni član avantgardistične umetniške skupine OHO, ki združuje likovno in pesniško izražanje. Skupina se je zavzemala za drugačno vlogo umetnosti, tudi poezije. Gre za reistično poezijo, saj se pri njej pesnik iz pesmi umakne. Spregovori svet, spregovorijo stvari, so ob tem zapisali v Fit medii.

Ko se pesnik umakne
Zapisali pa so še, da so za pesmi Iztoka Geisterja Plamena bistvo novi odnosti, v katere v psmi vstopajo besede. "Tematsko je njegova poezija upesnjevanje sveta, kjer stvari živijo svoje bivanje in svoje življenje. Ta odmik od poezije, ki je izpoved pesnika in nagovarja bralca s tradicionalnimi pesniškimi figurami, je neločljiv del identitete slovenske poezije in je še danes deležen posebne pozornosti literarne stroke," še piše v obrazložitvi.

Geister Plamen se je sicer podpisal pod pesniške zbirke OHO, Ikebana, Žalostna majna, Parjenje čevljev, Plavje in usedline, Ptičja strašila, Hvalnica ruju, Lepolistje. Iztok Geiser Plamen je tudi prvi v slovenščino prevedel japonsko poezijo haiku, podpisal pa se je tudi pod več proznih del in esejističnih knjig ter poljudnoznanstvena dela, predvsem o pticah.

Lani je zlatnik poezije prejel Ervin Fritz, med prejemniki pa so tudi Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos, Andrej Brvar, Bina Štampe Žmavc. Sicer pa Fit media podeljuje tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Nagrajenec bo znan konec avgusta. Kakšna bo letos prireditev, ki je sicer na Starem gradu Celje, pa zaradi koronavirusa še ni znano. (TMG)