november 14, 2018

Zmanjšajmo sladkorno bolezen za polovico!

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. To je zelo razširjena bolezen, ki ne boli, povzroča pa številne zaplete in predstavlja velik dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Pomembno je čimprejšnje odkrivanje.

Ob ustreznem zdravljenju sta za sladkorne bolnike pomembna tudi zdrava prehrana in veliko gibanja.

Sladkorna bolezen v porastu
Zveza društev diabetikov Slovenije in Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sta v tednu, v katerem obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni, predstavila slovensko pobudo 'Zmanjšajmo polovico' za večjo ozaveščenost o bolezni v javnosti. Po podatkih Mednarodne diabetične zveze je namreč sladkorna bolezen ugotovljena samo pri polovici oseb, ki jo imajo, od teh jih je le polovica deležnih zdravljenja, med njimi pa jih samo polovica dosega cilje zdravljenja in le polovica želene rezultate. "V obeh društvih sporočajo, da je sladkorna bolezen v sodobnem svetu čedalje bolj razširjena bolezen, povzroča pa številne zaplete in predstavlja velik dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Prav zato opozarjajo, da je celostna obravnava sladkorne bolezni in oseb s sladkorno boleznijo nujna," navajajo na Nacionalnem inštitutu za nacionalno zdravje (NIJZ).

Okoli 125 tisoč obolelih Slovencev
Alojz Rudolf
, podpredsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, je izpostavil, da imamo v Sloveniji približno 125 tisoč ljudi s sladkorno boleznijo in veliko takšnih, ki še ne vedo, da jo imajo. "Ne vodimo pa registra bolnikov, čeprav na to opozarjamo že vrsto let. Bolezen je kronična, kar pomeni, da ni ozdravljiva. Zato lahko največ pripomoremo z ozaveščanjem, da osebe prepoznajo svoje stanje. V nasprotnem primeru lahko pride do zapletov," je dejal Rudolf. Po podatkih NIJZ je sicer sladkorna bolezen pogostejša pri moških kot pri ženskah, saj ima ugotovljeno sladkorno bolezen vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let; delež obolelih moških pa je v zadnjih 10 letih izraziteje naraščal.

Marsikdo s sladkorno boleznijo si mora po večkrat na dan meriti sladkor v krvi. (Foto: Pixabay)

Pomembno zgodnje odkrivanje bolezni
V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije pa poudarjajo, da ima sladkorno bolezen že skoraj 10 % odraslega prebivalstva, število obolelih pa hitro narašča. Zgodnje in učinkovito zdravljenje sladkorne bolezni lahko pomaga zmanjšati dolgoročne zaplete kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov. Mine lahko devet ali dvanajst let, preden oseba ugotovi, da ima sladkorno bolezen tipa 2, vendar so zapleti takrat že očitni. Zgodnja diagnoza pa je lahko začetek dobrega življenja tudi s sladkorno boleznijo. 

Za 60 % bolnikov usodni srčno-žilni zapleti
Po besedah Dragana Kovačića, specialista interne medicine ter specialista kardiologije in vaskularne medicine iz Splošne bolnišnice Celje, okoli 60 % bolnikov s sladkorno boleznijo umre zaradi srčno-žilnih bolezni in njihovih zapletov. Kovačić je ob tem pozval, naj se ljudje odzovejo vabilom referenčnih ambulant, saj lahko tako pravočasno odkrijejo sladkorne in druge srčno-žilne bolezni. "Osebam s sladkorno boleznijo priporočamo, da ob zdravem življenjskem slogu upoštevajo priporočila in navodila zdravnikov. Breme sladkorne bolezni je zelo veliko, najbolj ga občutijo družine bolnikov, saj se jim lahko kakovost življenja močno poslabša," je opozoril Kovačić. (SP)