marec 26, 2020

Zmanjšan obseg pregledov za nosečnice

Zaradi širjenja epidemije koronavirusa bodo na Celjskem pregledi nosečnic potekali drugače. Delo s pacientkami na tem področju so morali namreč v Splošni bolnišnici Celje močno prilagoditi.

 

Zmanjšan obseg je posledica preventivnih ukrepov. (Foto: Štajerski val)

Na Celjskem bodo odslej pregledi za nosečnice potekali drugače. Do preklica ne bodo opravljali rednih preventivnih ginekoloških pregledov. Po priporočilih Razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo (RSK) bodo preglede zdravih nosečnic opravljali v zmanjšanem obsegu. "Preventivni pregledi v nosečnosti zdravih nosečnic potekajo med 11. in 14. tednom, med 20. in 24. tednom z morfologijo, 28. teden, med 32. in 34. tednom, 37. teden, 39. teden, 40. teden. Za dogovor o ev. sprožitvi poroda poteka pregled v 41. tednu v porodnišnici," so sporočili iz bolnišnice.

Delo razdeljeno med ZD Celje in ZD Slovenske Konjice
Sicer bodo pregledi zdravih nosečnic v savinjski regiji potekali v dveh enotnih ambulantah. "V ZD Celje bomo obravnavali nosečnice iz ambulant SB Celje, ZD Celje, ZD Žalec, ZD Laško, ZD Radeče ter zasebnih ginekoloških ambulant Filipa Simonitija, Darje Gašperlin Dovnik, Irene Govc Četina, Suzane Peternelj Marinšek, Edite Arh. V ZD Slovenske Konjice bomo obravnavali nosečnice iz ambulant ZD Slovenske Konjice, ZD Šmarje pri Jelšah z izpostavo Podčetrtek, Term Dobrna ter zasebne ginekološke ambulante dr. Damirja Franića," pojasnjujejo.

Najprej pokličite
Za vse nosečnice pa je vsak delovni dan med 7.30 in 15. uro odprta telefonska številka 03 543 44 40, kjer jim nudijo tudi svetovanje. Prav tako po telefonu bodo nosečnice obveščali o terminu pregleda, pri čemer se bodo oprli na sezname posameznih ginekologov. "Če v roku 14 dni od objave tega obvestila še niste prejele termina za pregled, pokličite na številko za naročanje, enako kot vse nosečnice v zgodnji nosečnosti, ki še niste imele opravljenega prvega pregleda v nosečnosti," poudarjajo. Ob tem pa dodajajo še: "Vse nosečnice s sumom ali ugotovljeno gestacijsko boleznijo ali ogroženostjo ploda obravnavamo kot do sedaj, na Ginekološko porodniškem oddelku SB Celje! Pred prihodom pokličite 03 423 33 49".

Kontakti so zbrani spodaj, informacije o delu ambulant so tudi na spletu.
ZD Celje: 03 543 44 36 in 03 543 43 18 , vsak delovnik v ordinacijskem času ambulante.
ZD Slovenske Konjice: 03 758 17 04 , vsak delovnik v ordinacijskem času ambulante.