maj 8, 2017

Znamke in vozovnice za Rdeči križ

Z današnjim 8. majem, svetovnim dnem Rdečega križa in Rdečega polmeseca, smo vstopili v Teden Rdečega križa Slovenije. Do 15. maja boste z nakupom vozovnic za javni promet ter z vsako poslano poštno pošiljko 0,17 evra namenili še za Rdeči križ. Lani je s tem zbral skoraj 350 tisoč evrov.

Akcija je pod geslom: Ker nam je mar!

Lajšanje stisk po vsem svetu
Mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca vsako leto z mrežo več kot 17 milijonov prostovoljcev in 450 tisoč zaposlenih doseže več kot 160 milijonov ljudi po vsem svetu, ki potrebujejo pomoč. V Sloveniji je Rdeči križ lani pomagal vsakemu desetemu prebivalcu. Prav tako ga je precej zaposlovala pomoč beguncem, ki so v prvih mesecih lanskega leta prečkali Slovenijo. Rdeči križ ob tem izvaja še številne naloge, od organizacije krvodajalskih akcij do izobraževanj in tečajev prve pomoči.

Vsak evro zelo dobrodošel
Teden Rdečega križa Slovenije obeležujejo že nekaj desetletij. „V tem času pravna oseba ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost v medkrajevnem in mednarodnem letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu ali opravlja dejavnost PTT, obračuna fizičnim in pravnim osebam, ki uporabljajo njihove storitve, prispevek v korist Rdečega križa Slovenije. Prispevek se obračuna od vsake prodane vozovnice oziroma od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije,“ razlagajo v Rdečem križu in dodajajo, da je Vlada letos določila prispevek v višini 0,17 evra. Natisnili so 2.600.000 doplačilnih znamk in 25.000 doplačilnih nalepk za javni potniški promet. V lanskem Tednu Rdečega križa Slovenije so z akcijo zbrali 346.837 evrov. Poudarjajo, da je vsak evro še kako dobrodošel, saj so stiske številnih prebivalcev Slovenije velike. Še nekaj podrobnostim, pa tudi kritičnosti do države, prisluhnite v spodnjem posnetku, Karmen Šemrl je spregovorila s predsednikom Rdečega križa Slovenije Dušanom Kebrom. (AD)

Datoteke

Pogovor z Dušanom Kebrom