september 1, 2015

Znanje je bogastvo, ki ga nihče ne more vzeti

Okoli 174 tisoč učencev in 75 tisoč dijakov je znova sedlo v šolske klopi. Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič jim sporoča, da je znanje bogastvo, ki ga nihče ne more odvzeti. „Prav zato naj bo to izziv vaše poti in priložnosti v življenju, v vaši prihodnosti,“ je zapisala v poslanici ob začetku šolskega leta.

Pred začetkom šolskega leta so najbolj na trnih prvošolci. Zjutraj jih je v šolo pospremila tudi naša jutranjica Katja Žvikart.

Šola več kot le hram znanja
Šola je ob tem po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport mnogo več kot samo hram znanja. Učencem in dijakom zato sporoča, naj ne pozabijo, kako pomembni so – v življenju in v šoli – medsebojno razumevanje, spoštovanje, sodelovanje, strpnost in razumevanje različnosti. „Zato ponudite pomoč drug drugemu, kadar je to potrebno, krepite prijateljstvo, sodelujte drug z drugim, bodite spoštljivi,“ poziva v svoji poslanici.

Učitelje poziva k sodelovanju
Učiteljem sporoča, da v današnji družbi ni mogoče ustvarjati resničnega napredka brez dobrega sodelovanja. „Naj nas zato povezuje poslanstvo vašega vsakdana z vizijo prihodnosti za otroke, mlade, ki utrjuje in spodbuja vrednote znanja, trud in spoštovanje,“ pravi in dodaja, da imamo toliko izjemnih mladih posameznikov, za katerimi stojijo prav učiteljice in učitelji. Iz dneva v dan jih opogumljajo stopati po poteh iskanja in usvajanja znanja. Celotni poslanici ministrice Maje Makovec Brenčič prisluhnite TUKAJ. (AD)