avgust 2, 2017

Znate pravilno nastaviti klimatsko napravo?

Tudi pri nas je vsako leto več klimatskih naprav. Če jo imate tudi vi, ste jo v teh vročih dneh zagotovo že prižgali. Pa znamo klimatske naprave, s katerimi se srečujemo na vsakem koraku, pravilno uporabljati? Strokovnjaki pravijo, da je pri uporabi klime še vedno precej napak.

Tudi v našem studiu smo poskrbeli, da temperatura zaradi klime ni prenizka.

Sedem stopinj pod zunanjo temperaturo
Klimatska naprava je v vsakem petem slovenskem domu, tudi v avtomobilih je že samoumevna. Nekateri se klimatiziranih prostorov razveselijo, drugim povzročajo nemalo težav, ki pa se jim lahko izognemo, če upoštevamo navodila strokovnjakov. "Prevelike temperaturne razlike povzročajo reakcije na sluznici in dihalih, kar nam lahko povzroči zdravstvene težave," opozarja Darko Božičko iz Termo shopa v Šempetru. Temperatura naj bo tako nastavljena na največ sedem stopinj pod zunanjo temperaturo.

Avtomobil vedno prezračite
Klime imajo dandanes številne nastavitve, od jakosti do usmeritve izpihovanja ohlajenega zraka. Sodobnejše klime so inverterske, kar pomeni, da ves čas delujejo in izpihuje samo toliko zraka, kolikor ga je treba hladiti, da ohranjajo temperaturo. Božiko tako svetuje, da so ves čas prižgane. Tako tudi ni občutiti sprememb v temperaturi v prostoru, dodaja. Da je hlajenje res učinkovito, pa svetuje, da reže usmerimo vodoravno. "Tako se hladi topli zrak pod stropom, ki se nato spusti proti tlom, topli zrak, ki pa se dviga, bo tako klimatska naprava spet ohladila," razlaga Darko Božičko. Malo drugače pa moramo ravnati pri ohlajevanju zraka v avtomobilih, ki so navadno pregreti. Zato jih moramo vedno dobro prezračiti preden sedemo vanje in prižgemo klimo. (DB, TMG)