april 3, 2019

Znova vabi grad Podsreda

S pomladjo je znova odprl vrata grad Podsreda. Najbolj grajski med slovenskimi gradovi privlači z dobro ohranjeno romansko arhitekturo, razstavami in kulturnimi dogodki, med katerimi je najbolj znano Glasbeno poletje na gradu Podsreda.

Grad Podsreda je eden redkih ohranjenih gradov v tem delu Slovenije, ki s kulturnimi dogodki živi še naprej. (Foto: Kozjanski park)

Kulturni spomenik iz 12. stoletja
Grad Podsreda je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe, ki je v zadnjih desetletjih skozi celovito prenovo postal pomemben nosilec kulturnega, izobraževalnega, družabnega in turističnega utripa Kozjanskega in Obsotelja. Med grajskimi prostori posebno pozornost pritegnejo kuhinja z odprtim ognjiščem, grajska klet s predstavitvijo zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka, spominska soba Svete Eme, renesančna dvorana, grajsko podstrešje, grajska ječa in obrambni stolp.

Razstave Franceta Slane, glažut in lončenine
V gradu so na ogled tudi številne razstave. »Trenutno vabijo stalna slikarska razstava Franceta Slane, stalna zbirka stekla iz nekdanjih glažut, predstavitev zgodovine gradu, razstava o naravni vrednoti Zagorski potok, razstava mozaikov Tomaža Hartmana – Apsyrtides in razstava Lončenina za peko,« pravi Nataša Ferlinc Krašovic in dodaja, da se jim bo z 12. aprilom gradu pridružil še Herman Lisjak z interaktivno razstavo o vodi, 16. aprila pa bodo odprli še fotografsko razstavo “Kozjansko 2018.

Vrhunec bo Glasbeno poletje
Grad še posebej zaživi v poletnih večerih, ko v prijetnem ambientu grajskega atrija v okviru programa Glasbeno poletje na gradu Podsreda gostijo glasbene seminarje in koncerte priznanih slovenskih in tujih glasbenikov. Grad Podsreda lahko sicer obiščemo vsak dan, razen ob ponedeljkih. Grajski objekt je sicer v lasti občine Kozje, z njim pa upravlja JZ Kozjanski park. Letno ga obišče okoli 9 tisoč obiskovalcev. (SP)

SORODNE VSEBINE: 
Na gradu Podsreda boste lahko kmalu tudi prespali