januar 11, 2021

Zreče bodo čez nekaj let malo drugačne

Zreče bodo v prihodnjih letih dobile nekoliko drugačno podobo. Na območju med mestom in trgovino Spar občina načrtuje nov trški del s poslovno in stanovanjsko cono, nekaj prostora bo tudi za turizem.

Novo identiteto Zreč občina načrtuje med Sparom in mestom. (Vir: Google)

Zreče so mlado mesto, ki je hitro nastajalo in nima klasične trške ureditve s centralnim delom, pravi zreški župan Boris Podvršnik. Zato želijo z novo ureditvijo središču kraja dati novo identiteto, z novim trškim delom ter poslovno in stanovanjsko cono. To bodo, kot pravi Podvršnik, uredili na območju Nova Dobrava. Kot pravi župan, so že dobili nove projektne nastavke, kako izboljšati ali prenoviti centralni del mesta. Tako zdaj izdelujejo nov podrobni prostorski načrt, da bi centralni del dobil novo prepoznavnost z novo vsebino. Kaj vse je v načrtu?

Obeta se tudi kamp
Stanovanjski del bi, kot pravi Podvršnik, omogočil okoli 50 stanovanj. Med njimi bi bila tako neprofitna stanovanja kot stanovanja, namenjena trgu. Stanovanj v občini Zreče primanjkuje, po županovih besedah se to vidi tudi na odzivu na vsakoletni razpis neprofitnih stanovanj. Zreče so tudi turistično zanimive, zato verjame, da bi bilo zanimanje zanje lahko veliko. Sicer pa bi bil v sklopu novosti prostor tudi za turistične kapacitete, za kamp:

Postajališče za avtodome je sicer na Rogli, ampak v dolini, pri Termah Zreče, je, tako Podvršnik, še možnost za izboljšavo.


Na tem območju bodo novosti. (Vir: Občina Zreče)

Za uresničitev potrebujejo še nekaj časa
A župan pravi, da novosti še ne bodo tako hitro uresničene. Najprej jih morajo uvrstiti v proračune, nato urediti komunalno zasnovo, ceste, pločnike. Šele nato lahko začnejo vsebino območju dodajati skladno s finančnimi zmožnostmi. Vsak tak projekt traja vsaj en mandat, pojasnjuje Podvršnik, veliko pa da je odvisno od virov financiranja, ki so na voljo. (TMG)