december 5, 2016

Župani zahtevajo nov razpis za direktorja

Šmarski zdravstveni dom bo še nekaj časa brez direktorja s polnimi pooblastili. Zapletlo se je zaradi administrativne napake, saj razpis ni bil usklajen z odlokom javnega zavoda. Razpis bo treba ponoviti.

Šmarski zdravstveni dom bo tudi po tretjem razpisu brez direktorja.

Univerzitetna ali visokošolska izobrazba?
Svet zavoda je že konec oktobra na razpisu med štirimi prijavami za najprimernejšega kandidata izbral Aleksandra Svetelška. A kmalu so se pojavili dvomi o ustreznosti njegove izobrazbe. Razpisni pogoji so namreč za mesto direktorja zavoda zahtevali univerzitetno izobrazbo. Svetelšek z visokošolsko izobrazbo tako ne izpolnjuje pogojev razpisa. Izpolnjuje pa pogoje, ki jih zahteva odlok šmarskega zdravstvenega doma, kjer v 12. členu piše: „Direktor zdravstvenega doma mora imeti visoko strokovno izobrazbo in najmanj pet let delovnih izkušenj“. V svetu zavoda so priznali, da je zaplet posledica administrativne napake. Kljub opozorilom o nepravilnosti izbora pa je večina članov sveta zavoda tudi v drugo Aleksandra Svetelška potrdila kot primernega kandidata.

 

Zahtevajo nov razpis
Za imenovanje bi moral Svetelšek dobiti soglasje vseh šestih občin šmarske upravne enote, ki so ustanoviteljice zdravstvenega doma. Prejšnji teden so mu ga odrekli v Rogaški Slatini in Podčetrtku. „Administrativna napaka ne more biti sestavni del razpisa. Ta napaka, če je bila napaka, je omejila število prijavljenih kandidatov. Po našem mnenju izbrani kandidat ne izpolnjuje pogojev iz razpisa,“ pravi župan Rogaške Slatine Branko Kidrič. Da je svet zavoda z razpisnimi pogoji od kandidature odvrnil kandidate z visokošolsko izobrazbo in dal neupravičeno prednost kandidatu, ki pogojev razpisa ni izpolnjeval, opozarja tudi župan Podčetrtka Peter Misja, ki bo za mnenje o postopku zaprosil pristojne državne inštitucije. Nezadovoljni nad postopkom izbora novega direktorja so tudi bistriški župan Franjo Debelak, kozjanska županja Milenca Krajnc in župan Rogatca Martin Mikolič. Prav tako menijo, da postopek imenovanja kandidata ni bil opravljen zakonito, zato zahtevajo nov razpis. Mnenjem županov prisluhnite v spodnjih posnetkih. (SP)

Datoteke

Peter Misja o postopku in zaščiti svojega dobrega imena

Milenca Krajnc o izboru

Franjo Debelak o legitimnosti razpisa