september 27, 2017

Sedem desetletij slatinskega steklarskega hrama učenosti

V Šolskem centru Rogaška Slatina so s svečano akademijo obeležili 70-letnico delovanja. Ob glasbi, plesu in lepi besedi so osvetlili bogato tradicijo steklarskega hrama učenosti. Za predano delo so iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejeli tudi protokolarno darilo, slovensko zastavo.

Dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina so ob 70-letnici pripravili lasten muzikal. Z Brilijantino praznujejo že vse leto, delčka glasbeno-plesne poslastice so bili deležni tudi gostje svečane akademije.

Na začetku ni bilo ničesar
Ob jubileju so na šoli pokukali v zgodovino in ugotovili marsikaj zanimivega. Tudi to, da šola takoj po ustanovitvi, leta 1947, ni imela niti svoje stavbe, a je kljub temu sprejela svoje prve učence. „Teoretični pouk se je izvajal v prostorih nižje gimnazije pri Svetem Križu, praktični pouk pa v Steklarni Rogaška. Dijaki so bivali v opuščenih hotelih v Rogaški Slatini. Na začetku praktično ni bilo ničesar,“ pojasni ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah. Leta 1951 je bila dokončana stavba, v kateri šola domuje še danes. Na Šolskem centru Rogaška Slatina se dijaki izobražujejo v treh programih. Odločijo se lahko za program gimnazije, kot edini v Sloveniji pa jim na slatinskem šolskem centru nudijo tudi programa tehnik optik in tehnik steklarstva. Čeprav naj bi slatinski šolski center v slovenskem prostoru veljal za eno manjših šol, ravnateljica izpostavlja, da ni tako: »Naša šola ni mala šola. Naši dijaki dosegajo izjemne uspehe, ker so angažirani, ker si znajo postavljati cilje in jih znajo tudi dosegati. Predvsem zato.«

Izzivov v bodoče ne manjka
Šolski center Rogaška Slatina oziroma prej Steklarska šola Rogaška se že od samih začetkov spopada s številnimi izzivi. Teh po besedah ravnateljice ne bo manjkalo niti v bodoče. »Pred nami so večje investicije. Največji izziv, ki nas trenutno čaka, je statična sanacija stavbe ter sanacija vlage v kleti in pritličju. V začetku prihodnjega leta želimo na šolo prenesti steklarsko delavnico, urediti novo knjižnico, čitalnico, tudi cel pritlični hodnik. Od velikih zgodb, ki so pred nami, je še priprava vajeniškega programa, upam, da ga bomo lahko začeli izvajati že v naslednjem šolskem letu,« pravi.

Iz rok predsednika protokolarno darilo
Visoki jubilej Šolskega centra Rogaška Slatina so dijaki, učitelji, ostali zaposleni in povabljeni gostje obeležili s slavnostno akademijo v slatinskem kulturnem centru. Pridružil se jim je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki jim je čestital in podelil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo. »Ob lanski 25-letnici razglasitve naše države in letošnji 25-letnici njenega diplomatskega priznanja sem sklenil kot predsednik republike tistim, ki so bodisi z osebnim doprinosom ali s kolektivnim delom prispevali k temu, da smo prvih 25 let naše državnosti dočakali z nekim zmernim optimizmom glede naše prihodnosti, vsekakor prej z upanjem kakor s strahom, podeliti protokolarno priznanje kot izraz naše hvaležnosti za opravljeno delo. Hkrati pa kot spodbudo, da se po tej poti trudite še naprej,« je ob predaji darila ravnateljici Dubravki Berc Prah dejal Pahor.

Zahvala najzaslužnejšim
Svečana akademija je minila tudi v znamenju podelitve priznanj najzaslužnejšim, ki so čez leta s svojim delom prispevali k razvoju in ugledu šole. Prejeli so jih nekdanji direktor in ravnatelj Steklarske šole Rogaška Branko Pucelj, nekdanja pedagoška vodja na Steklarski šoli Rogaška Marjana Bradić, prav tako nekdanja in hkrati zadnja pedagoška vodja na takratni steklarski šoli Monika Colnerič ter nekdanja ravnateljica oziroma predhodnica sedanje, Anita Pihlar. Na Šolskem centru Rogaška Slatina ob jubileju niso pozabili niti na pomembnega partnerja pri svojem delu, Steklarno Rogaška. Berc Prahova se je prokuristu podjetja Jimu Walshu zahvalila za dobro sodelovanje in mu v imenu šole izročila sliko slatinske umetnice. Tudi Walsh ni prišel praznih rok, v imenu Steklarne Rogaška je ravnateljici ob visokem jubileju šole izročil kristalno vazo, v nagovoru pa izpostavil pomen dobrega sodelovanja tudi v bodoče. Ravnateljici Dubravki Berc Prah o izzivih, ki jih čakajo v prihodnje, prisluhnite še v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

DUBRAVKA BERC PRAH O IZZIVIH V PRIHODNJE