maj 1, 2023

70 let Radia Štajerski val

Radio Štajerski val velja za najstarejšo lokalno radijsko postajo v Sloveniji

Ob okroglem jubileju radia Štajerski val sta bila naša gosta dva nekdanja radijca, Mimica Kidrič in dr. Jože Lipnik. Mimica Kidrič je bila dolgoletna urednica in direktorica, dr. Jože Lipnik pa kratek čas, konec šestdesetih let prejšnjega stoletja, radijski urednik. Spomnili smo se nekaterih pomembnih mejnikov delovanja radia in njegovih začetkov v Društvu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, ko je Jože Plemenitaš - Pepi s kolegi v društvu priskrbela vse potrebne dele za delovanje radia in sam sestavil prvo mešalno mizo, ki je radiu služila dobri dve desetletji in jo lahko občudujemo še danes.
Mimico Kidrič in dr. Jožeta Lipnika je pred mikrofonom gostila sedanja programska direktorica radia Greta Kokot Rajković.

Mimica Kidrič, dr. Jože Lipnik in Greta Kokot Rajković ob prvi radijski mešalni mizi, ki jo je iz pisarniške mize ustvaril Jože Plemenitaš - Pepi.

O začetkih Radia Štajerski val, prvič se je uradno oglasil prav na današnji dan, 1. maja 1953  
Radio Štajerski val je najstarejša lokalna radijska postaja Sloveniji in ena prvih v takratnem jugoslovanskem medijskem prostoru. Radio Društva ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah so v petdesetih letih prejšnjega stoletja zasnovali domačini – entuziasti, zbrani v Društvu ljudske tehnike Šmarje pri Jelšah, ki so radio v prvih letih tudi vodili ter ga kreativno in tehnično izpopolnjevali. Med ljudmi je zaokrožilo tudi ime Radio »Trije Jožeti«, ker so za njim res stali trije Jožeti: Jože Plemenitaš - Pepi, Jože Gojtan in Jože Jakoš. Na vprašanje, kako to, da so se lotili radia, so običajno odgovarjali, da so pač želeli preizkusiti, če zadeva deluje. In je delovala. Takratni predsednik šmarske občine Avgust Anderluh pa jih je pri tem podprl in jim za oddajanje celo odstopil svojo pisarno in mizo, iz katero so naredili prvo mešalno mizo z vsemi komponentami. Oddajnik pa je naprej bil kar na zvoniku šmarske cerkve. Srednjevalovni oddajnik so pri Jelšingradu v Šmarju postavili šele v začetku 70 let prejšnjega stoletja.

Ima, da svira
Za radijski rojstni dan uradno velja 1. maj, v spomin na 1. maj 1953, ko je radio prvič oddajal, čeprav še brez ustreznih dovoljenj. Takrat se je iz redkih radijskih sprejemnikom na Kozjanskem ter v krajih vse do Pohorja in Savinjske doline oglasila puntarska pesem »Le vkup, le vkup, uboga gmajna«, ki je nato še vrsto let bila uradni radijski avizo. Leta 1953 radia še ni bilo pri vsaki hiši, zato so ga tisti, ki so ga že imeli, ob nedeljah dali na okensko polico in naglas, da ga je lahko poslušala cela vas. Ker pa radio ni imel dovoljenja za oddajanje, so ga takratne republiške oblasti v Ljubljani prepovedale, vrata šmarskega radia pa začasno zapečatile. A Šmarčani so se tudi tokrat znašli ter po podporo šli kar v Beograd, do Josipa Broza Tita, ki je menda naročil: »Ima, da svira!« In »svira« še danes …

Prehod na oddajanje preko UKV oddajnika na Boču
Naslednja prelomnica za radio velja leto 1965, ko sta k soustanoviteljstvu poleg šmarske občine pristopili še občini Šentjur pri Celju in Slovenske Konjice, na radiu pa se je zaposlil prvi delavec. Tako je radio z amaterizma prešel na profesionalno delovanje. Radio je najprej oddajal samo v nedeljo, z nedeljskimi čestitkami in pozdravi, ki so na prav poseben način povezovali ljudi. Kot zanimivost morda še to, da so od začetka pesmi za čestitke peli oziroma igrali kar v živo v studiu.
Šmarski radijci so program vseskozi širili in kmalu so dodali informativno oddajo »Od Pohorja do Sotle«. Ves čas so dodajali programske pasove in podaljševali dnevni čas oddajanja. Sčasoma je radio prerasel tudi lokalno okolje Šmarja pri Jelšah in naslednja večja prelomnica je zagotovo pričetek oddajanja preko UKV oddajnika na Boču, ob 35. letnici delovanja radia.

Tako je »šmarski radio« postal slišen po vsej Štajerski, zato so se ob 40-letnici radia takratni radijci odločili za novo ime – imenu Radio Šmarje pri Jelšah so dodali Štajerski val. Ves čas je radio deloval v Šmarju pri Jelšah, leta 2010 pa se je preselil v Šentjur, od koder oddaja tudi danes. 
Od letos je Radio Štajerski val slišen tudi digitalno, preko sistema DAB+, kar pomeni, da se ga sliši po celotni vzhodni Sloveniji. 

ZGODOVINA RADIA ŠTAJERSKI VAL

Galerija slik