oktober 5, 2015

Pekoče in vroče na šmarskem čili festivalu

Prvi Čili festival je v Šmarje pri Jelšah privabil številne ljubitelje bolj in manj pekoče hrane. Ogledali in degustrirali so kulinarične dobrote skoraj 30 razstavljavcev iz vse Slovenije, največ pozornosti pa je pritegnilo tekmovanje za zlati habanero.

Prvi čili festival v Šmarju pri Jelšah je odlično uspel.

Številni pokušali, nekateri le opazovali
Že vse nedeljsko dopoldne je bila okoli stojnic precejšnja gneča. Ljubitelji pekoče hrane so poskušali različne sorte čilijev in najrazličnejše dobrote iz te rastline. Veliko pa je bilo tudi radovednežev, ki so na dobrotah le pasli svoje oči, poguma za pokušino pa ni bilo. „Takšen festival je gotovo zelo dobrodošel za nas, ponudnike tovrstne hrane, da se predstavimo ljudem in tudi, da se med seboj spoznamo in si izmenjamo izkušnje. Ljudem, ki hrano radi malce začinijo s čiliji, pa je tudi zanimivo, da ponudnika določenega izdelka, ki ga kupujejo, vidijo še v živo. In da razložimo, kako dejansko nastajajo stvari,“ je razlagal eden od ponudnikov, ki je na stojnici ponujal omake iz čilija.

Po žrebu naslov prvaka na Sladko Goro
Ploščad pred šmarskih kulturnim domom se je praktično do zadnjega kotička napolnila popoldne, ko je bilo na sporedu prvo državno prvenstvo za zlati habanero. Več kot 30 pogumnežev – med njimi tri predstavnice nežnejšega spola – je tekmovalo, kdo bo pojedel najbolj pekoč čili. Bilo jim je vroče, solze so tekle, potili so se … A predal se je le malokdo. Tako so organizatorji k sprva predvidenim petim različno pekočim čilijem dodali še dva dodatna. Vseeno je kar 13 tekmovalcev pojedlo tudi čili Carolina Reaper, ki velja za najbojl pekoč čili na svetu. Zmagovalca med zmagovalci je tako na koncu določil žreb. Prvak je postal Robi Petek s Sladke Gore, drugi je bil Mariborčan Sašo Križman, tretji pa Ljubljančan Andrej Mihelič. Čisto do konca so zdržala tudi vsa tri dekleta, za kraljico čilija so razglasili Sonjo Gobec iz Rogaške Slatine. Kraljici, prvaku in organizatorju prisluhnite v spodnjih posnetkih. Več utrinkov pa tudi v galeriji. (AD)

 

Datoteke

Organizator Matic Vizjak o tekmovanju

Sonja Gobec o tem, kako jesti pekoči čili

Zmagovalec Robi Petek o tekmovanju

Pogovor s tekmovalcem Petrom Oblakom

Martin se je o zahtevnosti tekmovanja pogovarjal s Petrom Oblakom iz Šentjurja.

Anketa čili festival

Martin je obiskovalce povprašal, če bi si upali sami prijavit na tekmovanje.