avgust 5, 2016

Pivo poznali že v Starem Egiptu

Na prvi petek v avgustu praznujemo mednarodni dan piva. Hmeljni zvarek je v svetovnem merilu tretja najpogostejša pijača, takoj za čajem in vodo.

V povprečju vsak Slovenec letno spije 100 litrov piva.

Pijemo ga že več kot tisoč let
Nad pivom so se navduševali že pred več kot tisoč leti, saj so tovrstno alkoholno pijačo poznali že v Starem Egiptu. Veliko privržencev piva imamo tudi v Sloveniji, kjer se letno proizvede dva milijona hektolitrov piva. Varimo ga v dveh večjih pivovarnah in v številnih manjših mikropivovarnah. Kot prvi naj bi pivo varili menihi živči na Loškem gradu že leta 1570.

Zmerno pitje še vedno ostaja najpomembnejše
Praznik piva, ki ga praznujejo skoraj po vsem svetu, je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, hmeljarjem in tistim, ki ga strežejo. Običaj v svetu je, da se ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva. Kljub temu, da gre za praznovanje, se Združenje slovenskih pivovarn zavzema za odgovorno pitje. Zato je njihovo sporočilo »Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno«!. Ob mednarodnem dnevu piva je naša novinarka Polona Žučko poklicala Marijo Hribernik z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu. Pogovoru prisluhnite v spodnjem zvočnem posnetku. (PŽ)

Datoteke

Marija HRIBERNIK Ob SVETOVnem dnevu piva