marec 30, 2016

Poletje prinaša prvi celjski muzikal

Celjani bodo to poletje dobili svoj prvi muzikal. Znamenita ljubezenska zgodba o Veroniki Deseniški in Frideriku II. bo luč sveta ugledala v začetku julija na Starem gradu Celje. V glavnih vlogah se bosta med drugim preizkusila znani slovenski radijec Klemen Bunderla in pevka Eva Černe.

Znamenita celjska ljubezenska zgodba bo zaživela 5. julija na Starem gradu Celje.

V glavnih vlogah tudi radijec in pevka
Kot so na novinarski konferneci izpostavili ustvarjalci muzikala, velja zgodba o Veroniki Deseniški za slovensko zgodbo o Romeu in Juliji in je drugi največji slovenski ep. Scenarij muzikala, ki je nastal pod peresom znanega slovenskega novinarja in tekstopisca Janeza Usenika pa govori tudi o tem, kako je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni. Igralska zasedba prvega celjskega muzikala je podvojena. Tako se bosta v vlogi Veronike Deseniške preiskusili Eva Černe in Andreja Zidarič, vlogo Friderika II. bosta odigrala Klemen Bunderla in Aco Bišćevič, grofa Hermana bosta upodobila Marjan Bunič in Matija Bizjan. Igralka za vlogo Elizabete Frankopanske, Friderikove prve žene še ni izbrana. Poiskali jo bodo na avdiciji.

Celje- spomenik velike ljubezni
Scenarij muzikala, ki je nastal pod peresom znanega slovenskega novinarja, tekstopisca in komika Janeza Usenika, govori tudi o tem, kako je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik ljubezni z Veroniko Deseniško. Potem ko se je Veronika, po smrti Friderikove prve žene Elizabetine poročila z njim, so jo Celjski grofje žrtvovali, da bi se obranili pred napadalci. Friderik II. pa je nato v njen spomin zgradi mesto, ki naj bi še stoletja pripovedovalo o njuni ljubezni. Ustvarjalci muzikala so dogajanje postavili za obzidje celjskega gradu, kjer se je zgodba tudi v resnici dogajala. Produkcija, pri kateri sodelujejo številni lokalni ustvarjalci in slovenski glasbenogledališki izvajalci, bo po mnenju ustvarjalcev, našla svoje mesto na prizoriščih po vsej Sloveniji. Po celjski premieri in ponovitvah bodo namreč gostovali še na nekaterih drugih gradovih po Sloveniji. Prepričani so, da bo muzikal pripomogel tudi k promociji Celja in njegovih turističnih znamenitosti. (NS)