avgust 10, 2017

Vzemi si trenutek, reši življenje

Začenja se akcija Prekolesarimo svet. Njen cilj je, da ljudje po vsem svetu skupaj prekolesarijo 40.075 kilometrov in tako na simboličen način opozorijo, da je s skupnimi močmi mogoče uspešno preprečevati samomore.

S kolesarjenjem proti samomorom.

Obkrožiti Zemljo
Cilj akcije, prekolesariti 40.075 kilometrov, ni naključen, tolikšen je namreč obseg Zemlje. „Namen je spodbuditi druženje med ljudmi in s tem premagovati osamljenost, ki je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj duševnih stisk. Glavni namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo,“ poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki akcijo v Sloveniji izvaja skupaj s Slovenskim centrom za raziskovanje samomora, Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora in Nacionalnim združenjem za kakovost življenja OZARA Slovenija. Na svetovni ravni je sicer pobudnik Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Letošnje geslo je „Vzemi si trenutek, reši življenje“.

Kolesarite in vpišite kilometre
V akciji lahko tudi vi sodelujete od danes do 10. septembra, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. „Kolesarite lahko na kakršnemkoli kolesu, lahko je tudi sobno. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj,“ pozivajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Število kilometrov, ki jih boste prekolesarili, vpišite na spletni obrazec, ki je dostopen TUKAJ. Lani so udeleženci po vsem svetu skupaj nabrali toliko kilometrov, da bi lahko štirikrat obkrožili Zemljo! (AD)