maj 16, 2016

Prvi F.A.F. navdušil z odličnim naborom neodvisnih filmov

Na razpis za prvi Festival amaterskega filma (F.A.F.) v Šmarju je prispelo 34 kratkih filmov 24-ih avtorjev, komisija jih je za sobotni finale izbrala 12. Prvo nagrado strokovne komisije si je prislužil dokumentarni film SOFIA 13, avtorjev Marka Samca in Ajde Račečič, Produkcija SAMINO. 

Avtorja zmagovalnega filma SOFIA 13, Marko Samec in Ajda Račečič

Drugo mesto je pripadlo filmu o iskanju identite Ne-kdo, avtorice Yuliye Molina, tretje mesto pa Roku Sanda, Društvo Mali Petelin, za družbeno angažiran film Dora. Vsi filmi so po mnenju predsednika strokovne komisije, režiserja Boštjana Vrhovca pokazali veliko znanja o tem, kaj je filmski jezik, filmski izraz. »Večina jih je zgodbe kazala in ne pripovedovala, kar pomeni, da ljudje filme gledajo, da razumejo, kaj se dogaja in znajo to tudi narediti,« je še poudaril Boštjan Vrhovec.

Do srede še lahko glasujete za svoj izbrani film
Podelili so nagrado strokovne žirije, posebno nagrado medijskega pokrovitelja Radia Štajerski val, podelili pa bodo še nagrado občinstva. Za svoj izbrani film lahko glasujete še do srede na spletni strani Knjižnice in kina Šmarje pri Jelšah.

Filmski festival v Šmarju tudi prihodnje leto
Ljubiteljski ustvarjalci so svoje izdelke pošiljali iz vse Slovenije in dejstvo, da je na prvi festival bilo prijavljenih kar 34 filmov različnih zvrsti, je obet, da amaterski oziroma neodvisni  film, kot je bilo v večeru večkrat poudarjeno,  čaka lepa prihodnost. Direktor Knjižnice Šmarje pri jelšah Jože Čakš je s svojo ekipo že napovedal II. F.A.F., ki bo v Šmarju naslednje leto sredi maja, predvidoma pod novim imenom Festival neodvisnega filma. Še več s finalnega večera prvega F.A.F. v Šmarju v spodnjih posnetkih. (GKR)

Galerija slik

Datoteke

Boštjan Vrhovec predsednik strokovne komisije.mp3

Marko Samec, produkcija Samino o prvonagrajenem filmu F.A.F.a Sofia13.mp3

Ajda Račečič, produkcija Samino o ustvarjanju filma Sofia 13.mp3

Jože Čakš, direktor knjižnice in kina Šmarje zadovoljen po zaključku festivala.mp3