junij 7, 2016

Delovna mesta v Aha Emmiju za zdaj niso ogrožena

Nobeno od 340 delovnih mest v podjetju Aha Emmi pod novim poljskim lastnikom za zdaj ni ogroženo. Slovenjebistriški predelovalec aluminija z Aluformom že snuje bolj optimističen razvoj.

Nekaj časa se je za nakup Aha Emmija potegoval Talum, o notranjem odkupu so razmišljali tudi zaposleni.

Aha Mura jih je skoraj "potopila"
Spomnimo, da je podjetje Aha Emmi iz Slovenske Bistrice v finančne težave zabredlo zaradi visoke zadolženosti na osnovi poroštvenih kreditov, danih Aha Muri pod vodstvom Mojce Lukančič. In pristalo na slabi banki oziroma Družbi za upravljanje terjatev bank. Ta je Aha Emmi po dolgotrajnih prizadevanjih prodala družbi Aluform s Poljske za 2,5 milijona evrov, kar je sicer milijon manj kot so znašale terjatve, prenesene na slabo banko. Aluform je vodilni poljski proizvajalec aluminijastih izdelkov za gradbeništvo in embalažo, v Evropi pa že ima 22 odvisnih družb.

Brez odpuščanj?
Direktor Aha Emmija Roman Stegne je zadovoljen, ker so dobili lastnika iz panoge. Glede na to, da je proizvodnja v polnem teku, direktor odpuščanj ne pričakuje. Poljaki so napovedali vlaganje v nadaljnji razvoj Aha Emmija in širitev njegove prodajne mreže. Je pa res, do ta trenutek ne more nihče zagotoviti, da do dopuščanj kdaj v prihodnosti ne bo prišlo. Prav tako ni izključeno dodatno zaposlovanje. Odvisno od nove razvojne strategije, ki jo bodo pripravili z novim lastnikom. Poslovodstvi sta se že sestali. Lahko, da bodo katerega od proizvodnih programov nadgradili in razširili ali pa ukinili.

Kdo bo poravnal 4 milijone dolga?
Družba Aluform je v lasti kapitalsko močne poljske Grupe Kenti, ki proizvaja in oblikuje aluminij za druge industrijske panoge, predvsem za gradbeništvo in prevozništvo. Grupa Kenti naj bi poleg kupnine (2,5 milijona evrov) poskrbela tudi za poplačilo dolga, ki ga ima Aha Emmi do navadnih upnikov. Dolg naj bi znašal 4 milijone evrov. Tako se bo slovenjebistriški predelovalec aluminija dokončno rešil vseh finančnih bremen. Kljub dosedanjim finančnim težavam je sicer ves čas dosledno poravnaval obveznosti do dobaviteljev in zaposlenih. (BF)