september 22, 2016

Dež ni izgovor, da ne sede na kolo

Današnji dan brez avtomobila je vrhunec Evropskega tedna mobilnosti. Prizadeva si za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. V Sloveniji je k akciji letos pristopilo 63 občin. Mi smo se pogovarjali s Celjanko, ki se že 30 let v službo in domov vozi izključno s kolesom.

Če do službe nimate predaleč, uporabljajte kolo. Ceneje je, znanstveniki pravijo, da ima še številne ostale dobre učinke. (Fotografija je simbolna.)

V službo s kolesom, manjkrat na bolniško
Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost. „Raziskave kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas,“ razlagajo v nacionalni koordinaciji Evropskega tedna mobilnosti.

Pripelji srečo v službo
Občine, ki sodelujejo pri projektu, so ves teden pripravljale najrazličnejše aktivnosti ter tako predstavljale, kako so lahko različni načini mobilnosti prijazni okolju in ljudem. Z njimi so spodbujale, da občani, kadar je to mogoče, raje sedejo na kolo kot v avtomobil ali pa se po bližnjih opravkih podajo peš ali z javnim prevozom. Ob današnjem 22. septembru, dnevu brez avtomobila, so v številnih mestih za promet zaprli ulice, številni so se pridružili akciji Pripelji srečo v službo in sedli na kolo. Katja in Davor sta to jutro poklicala Celjanko Brigito Fižuleto, ki se v svojo službo v celjskem zdravstvenem domu, od katere je oddaljena približno dva kilometra, že več kot tri desetletja vozi s kolesom. V vsakem vremenu, tudi dež ali sneg je ne ustavita. Kaj pa, ko poči zračnica? O tem in še čem prisluhnite v spodnjem pogovoru. (AD)

Datoteke

Brigita Fižuleto o kolesarjenju