december 6, 2017

Policist iz Štor – naj prostovoljec

Državni svet Republike Slovenije je ob torkovem mednarodnem dnevu prostovoljcev podelil plakete najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem letošnjega leta. Med 14 dobitniki je tudi Emil Kačičnik iz Štor. Policist, ki svoje poklicno poslanstvo pomoči sočloveku uresničuje tudi v prostem času.

Emil Kačičnik s predsednikom Državnega Sveta Mitjo Bervarjem. (Foto: DZ)

Aktivnosti kar ne zmanjka …
Emil Kačičnik je zaposlen v Policijski upravi Celje, kot pomočnik vodje izmene Operativno-komunikacijskega centra. Že poklic policista mu narekuje posebno skrb za ljudi okoli sebe, a svoj pečat močno pušča tudi na svoji nepoklicni življenjski poti. 30 let je že prostovoljec, vpet v najrazličnejša področja. V okviru Zavoda 116 prostovoljno pomaga pri reševanju težkih trenutkov, ko gre za pogrešane otroke. Je ustanovitelj Združenja policistov Slovenije in idejni oče uspešnega projekta Kamp Modri medo, ki je prvi tovrstni poletni kamp za otroke policistov v Evropi. Zasnoval je še številne druge projekte, od Božičkove karavane, ki na leto obdari okoli 2000 otrok, do Policijske golažijade in projekta Policist – vaš partner. Ob tem skrbi za različne dejavnosti v Prostovoljnem gasilskem društvu Štore in Turističnem društvu Štore. Je amaterski gledališčnik, pevec v več glasbenih skupinah, ustanovitelj in vodja Mažoretne skupine MM Štore, organizator športne vadbe za otroke in še kaj.

Policist, ki ruši stereotipe
Državni svet je Emilu Kačičniku za prizadevnost in požrtvovalnost podelil plaketo za najzaslužnejšega prostovoljca in ob tem zapisal: „Emil Kačičnik je policist, ki ruši stereotipe, saj je njegova angažiranost na področju prostovoljstva resnično širokega značaja.“ Kačičnik ob tem ostaja skromen. „Nisem oseba, ki bi se rad izpostavljal z nekim hvalevrednim delom, ker takšnih ljudi, kot sem jaz – prostovoljcev – je v Sloveniji kar nekaj tisoč. Zaradi njih sem sprejel to nagrado, ker mislim, da se v Sloveniji o prostovoljstvu premalo govori,“ je dejal v pogovoru s Kristijanom Šmidom. Kaj je še povedal o zanimivih projektih, ki se jih loteva, policistu, ki gleda na življenje z veliko mero optimizma in pozitivne energije, prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Pogovor z Emilom Kačičnikom