marec 13, 2015

Prostovoljci iz Loč pomagajo sokrajanom

Večletna kriza je pahnila na rob preživetja tudi nekatere krajane Loč. Predvsem starejše, bolne in osamljene. A zadnja leta jih redno obiskujejo prostovoljci, ki jim dostavljajo hrano, z njimi poklepetajo in jim tako vsaj nekoliko omilijo vsakodnevne tegobe. Njihova prizadevanja je pohvalil tudi predsednik države Borut Pahor.
Foto: Izidor Kotnik

Smo res socialna država?

Predsednik države Borut Pahor je včeraj obiskal članice in člane Društva upokojencev Loče. Pod vodstvom Terezije Novak so že tri leta dejavni v projektu Starejši za starejše. Pohvalil je njihovo plemenitost. Ob tem pa poudaril, da dobrodelnost ne sme nadomestiti socialne odgovornosti države. Zato bo aprila v sklopu projekta Slovenija 2020-2030 organiziral okroglo mizo o tem, kako izboljšati sistem za bolj učinkovito pomoč socialno najbolj ogroženim. Med drugim je postregel s podatkom, da je leta 2013 v naši državi za socialno ali psihično pomoč zaprosilo več kot 700 tisoč državljanov. In se ob tem vprašal, ali smo potemtakem res socialna država? Poudarja, da gre za alarmanten podatek, ki terja čimprejšnje ukrepanje.

Bolj kot država učinkoviti prostovoljci

Terezija Novak iz Loč ob številnih osebnih stiskah ljudi, ki jih je srečevala v Ločah in okoliških vaseh, ni mogla stati križem rok. Pred tremi leti je v sodelovanju s konjiško Karitas in drugimi prostovoljci v sklopu vseslovenskega projekta Starejši za starejše od besed prešla k dejanjem. "V naših krajih je veliko ljudi, ki ne prosijo za pomoč. Zato jih poiščemo sami. In bolj kot prehranskih paketov so veseli naše pozornosti, tople in spodbudne besede," pripoveduje Novakova. Jo pa žalosti dejstvo, da iz leta v leto trkajo na vse več vrat. O njenih vtisih s terena prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

Terezija Novak o socialni stiski