marec 22, 2018

Rogaška Slatina zlata zelena destinacija

Slovenska turistična organizacija je nagradila 14 destinacij, ki so lani v okviru Zelene sheme slovenskega turizma uspešno zaključile postopek pridobitve znaka Slovenia Green. Najvišji, zlati znak, je prejela Rogaška Slatina, srebrnega si je prislužil Šentjur.

Rogaška Slatina se je izmed naših krajev pridružila Podčetrtku, ki že ima zlati znak Slovenia Green.

Zlato za še boljšo promocijo
Prizadevanja občine Rogaška Slatina, ki želi slediti trajnostnemu razvoju turizma, so se obrestovala. Slovenska turistična organizacija jo je, ker je izpolnila globalne kriterije Green destinations standard, na katerih stoji Zelena shema slovenskega turizma, nagradila z zlatim znakom Slovenia Green. Z njim sta se doslej ponašala le Ljubljana in Podčetrtek. Uspeha so v Rogaški Slatini po besedah direktorja Turizma Rogaška Saše Kopinča zelo veseli: »Za pridobitev znaka smo morali najprej določiti zelenega koordinatorja in oblikovati zeleno ekipo, anketirati, zbirati in vnašati podatke na različne spletne platforme.« Na podlagi teh podatkov je bila oblikovana slika trajnostne naravnosti Rogaške Slatine kot zelene turistične destinacije. Slatinčani si od zlatega znaka Slovenia Green sicer obetajo še boljšo promocijo in goste, ki bodo prepoznali njena trajnostna prizadevanja. Načrtujejo tudi akcijski načrt ukrepov, s katerimi bodo trajnostno naravnanost destinacije v prihodnje še izboljševali. Poleg Rogaške Slatine sta tokrat zlati znak prejela še Bled in Komen.

Srebrni v Šentjurju
Novih srebrnih destinacij je v shemi osem, med njimi je od naših krajev Šentjur, skupaj pa jih je po novem 22. Bronasti znak Slovenia Green so si priborile tri nove destinacije. Vseh bronastih je sedaj deset. Vsem tokratnim dobitnikom bo Slovenska turistična organizacija znake slovesno predala na majski podelitvi. Zelena shema slovenskega turizma je sicer nacionalna certifikacijska shema, ki združuje prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Podrobneje si o slovenskih krajih, ki se ponašajo z znaki Slovenia Green preberite TUKAJ. V spodnjih posnetkih pa prisluhnite Bredi Retuznik, direktorici Razvojne agencije Kozjansko o srebrnem znaku, ki so ga dobili v Šentjurju, ter Saši Kopinču, direktorju Turizma Rogaška o zlatem znaku, ki ga je prejela Rogaška Slatina. (NS, SP)

Datoteke

Saša Kopinč o zlatem znaku za Rogaško Slatino

Breta Retuznik o srebrnem znaku za Šentjur