februar 6, 2015

Tone Partljič: „Slovenci se lahko kosamo z vso evropsko kulturo“

V Šentjurju so sinoči počastili kulturni praznik. Ob tej priložnosti so že tradicionalno podelili priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Slavnostni govornik je bil Tone Partljič.

Dan kulture kot velika noč

Slovenija je ena redkih držav, ki kulturo slavi z državnim praznikom. Slavnostni govornik Tone Partljič je zbranim v šentjurskem hramu kulture, Ipavčevem kulturnem centru, ob tem dejal, da je dan kulture za kulturnike kot velika noč za kristjane. Ob tem pa dodal: „Slovenci smo nadpovprečno kulturen narod. Glede na pogoje in svojo številčnost smo ustvarili zelo veliko stvari, ki bi lahko stale v isti vrsti z vso evropsko kulturo.“ Za to je po njegovem najbolj zaslužen prav France Prešeren, ki je literaturo dvignil na novo raven in Slovencem prinesel številne nove pesniške oblike, od soneta, glose in gazele do romantičnega epa. Partljič je zato izjemno kritičen do vseh, ki o pesniku širijo takšne in drugačne zgodbe. Zakaj naj nekatere „Vrag pocitra“, lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

Priznanja za uspešne kulturnike

Šentjurčani kulturni praznik vsako leto namenijo tudi počastitvi ljubiteljske kulture. Šentjurska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti tako vsako leto podeli priznanja posameznikom in skupinam, ki so se uvrstili na regijska ali državna srečanja, ki jih organizira sklad. Tokrat je bilo enajst nagrajencev. Kulturno društvo Jesensko cvetje, KUD Skrinja, Ženska vokalna skupina Glasovir, Vokalna skupina Grič, Gledališka skupina OŠ Planina pri Sevnici, Anica Hvalec in Olgica Krampl so se na svojih področjih kulturnega ustvarjanja uvrstili na regijska srečanja, preboj na državna srečanja je uspel ljudskima godcema Vikiju Novaku in Ivanu Robiču, Teatru (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur, Poloni Kitak in Klavdiji Satler.

Tokratno slovesnost so z glasbenimi in literarnimi nastopi oblikovali sopranistka Urška Arlič Gololičič in pianistka Jelena Boljubaš ter Mešani pevski zbor Sveti Jakob in Amatersko gledališče Vrba iz Žalca. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Tone Partljič o Prešernu