september 19, 2015

Za begunce v Celju dobro poskrbljeno

V Celje so zgodaj zjutraj prepeljali 267 prebežnikov. Namestili so jih v prostore Srednje ekonomske šole, incidentov pri postopkih ni bilo. Pozno popoldne so vsi že odšli z vlakom v Maribor in proti Avstriji.

Namenjeni v Nemčijo
Zgodaj zjutraj so v Celje pripeljali prebežnike, ki so mejo prestopili na območju Policijske uprave Novo mesto. Večinoma gre za državljane Sirije in Afganistana, med njimi so tudi otroci. Pripeljali so jih s štirimi avtobusi, po zagotovilih Policijske uprave Celje je namestitev potekala mirno in brez zapletov. "Težav nismo imeli, begunci so prijazni, a utrujeni. Zdaj so se malce odpočili in najedli, zato je vzdušje dobro," je povedal Silvester Šrimpf iz Civilne zaščite Celje. V prostorih stare ekonomske šole so namestili postelje in dodatna ležišča. Ker objekt nima umivalnic in zadostnega števila stranišč, bodo v naslednjih urah zagotovili mobilne kopalnice in kemična stranišča. Begunce je dopoldne obiskalo medicinsko osebje Zdravstvenega doma Celje. Večjih zdravstvenih težav, razen prehladov, niso ugotovili. Bodo pa situacijo spremljali še naprej, beguncem pa bo na voljo tudi dnevna mobilna ambulanta z reševalnim vozilom. Kako dolgo bodo ostali, Šrimpf ne more napovedati, a pravi, da begunci v Sloveniji nočejo ostati, želijo si naprej v Nemčijo. To se je pozno popoldne tudi zgodilo. Z vlakom so odšli proti Mariboru.

Premier poziva k solidarnosti
Rogaško Slatino je medtem obiskal predsednik vlade Miro Cerar. Slovesno je odprl evropski projekt, kolesarsko stezo med Rogaško Slatino in Podčetrtkom. Po njej naj bi se tudi sam popeljal, a zaradi begunske krize je pot nadaljeval v Brežice, kjer je trenutno največ prebežnikov. Med drugim je poudaril pomen humanitarnosti in solidarnosti in k pomoči pozval tudi Slovenke in Slovence. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (AD/NS/TMG)

Povezane novice:
Sirska družina spet skupaj
Na pomoč sirskim beguncem 

Galerija slik

Datoteke

SILVESTER ŠRIMPF O BEGUNCIH V CELJU

Premier Miro Cerar o begunski krizi