oktober 27, 2015

V Celju opozorilo pred prašnimi delci v zraku

V Celju bi lahko bila danes in jutri v zraku presežena mejna vrednost koncentracije prašnih delcev PM10. Na Agenciji republike Slovenije za okolje (ARSO) občane prosijo, da upoštevajo nekaj ukrepov in tako zavarujejo svoje zdravje. 

ARSO ob povečani koncentraciji prašnih delcev v zraku, poziva k upoštevanju nekaterih ukrepov. (Foto: NIJZ)

Zdravju škodljivi delci
ARSO je za torek in sredo izdal opozorilo o preseženih mejnih vrednosti koncentracije prašnih delcev PM10 v zraku. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti. Prašni delci so nevarni za zdravje in lahko povečajo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja. Predvsem so ogroženi starejši in bolniki z boleznimi dihal, ki naj v tem času raje ostanejo v zaprtih prostorih.

Upoštevajmo ukrepe
Do preseganja naj bi prišlo v Celju, Mariboru, Ljubljani, Novem mestu, Zagorju in v Trbovljah. Občane ob tem pozivajo, naj zato ne kurijo lesa v pečeh, če imajo druge možnosti ogrevanja, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer kot energent uporabljajo tekoča in trdna goriva, namesto z osebnim vozilom pa naj se po opravkih odpravijo z javnim prevozom. Na ARSU opozarjajo še, naj občani ne kurijo v naravi. (NS)