marec 17, 2018

V Slovenski Bistrici bo čebelarski center

Na Zgornji Bistrici bo jeseni mini čebelarski praznik. Takrat bo vrata odprl čebelarski center. Bo nekakšno stičišče dejavnosti, ki so kakorkoli povezane s čebelarstvom. Denar je zagotovila slovenjebistriška občina, rokave pa so zavihali člani Čebelarskega društva Slovenska Bistrica in njihovi prijatelji.

Pomen čebelarstva je po besedah Maksimiljana Praha potrebno promovirati predvsem med mladimi. Da bodo znali ohraniti tradicijo čebelarstva na Slovenskem (Foto: A. Kolar)

Čebelarji pridni kot čebelice
Slovesno odprtje čebelarskega centra bo predvidoma konec oktobra. Graditi so ga začeli lani. Čebelarji so dokazali, da so pridni kot čebelice. Doslej so našteli že več kot 1800 ur prostovoljnega dela. V pritličju čebelarskega centra bo učilnica, namenjena predavanjem in prireditvam. Uredili bodo majhno kuhinjo in trgovino, v kateri bodo na prodaj izdelki iz medu. V prvem nadstropju bodo društveni prostori, sejna soba in knjižnica. Kot je za naš radio še povedal predsednik slovenjebistriškega čebelarskega društva Maskimiljan Prah, bodo v novem centru uredili še muzej, v katerem bodo zbrali presmete, povezane s čebelarstvom, ki jih posamezniki hranijo po svojih domovih. Obiskovalcem bodo lahko na enem mestu prikazali, kako so naši predniki čebelarili na Slovenskem. Sicer pa si že dlje časa prizadevajo za promocijo čebelarstva. Na Zgornji Bistrici so pred sedmimi leti uredili učno pot medovitih rastlin za izobraževanje v naravi. Leta 2012 je dobila nagrado za najlepše urejeno čebelarsko učno pot v Sloveniji. Kasneje še vzrejno postajo, edino v državi, ki deluje v okviru čebelarskega društva. Sodelujejo z vrtci in šolami. Tako ne preseneča, da se Slovenska Bistrica ponaša z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina. Več o naložbi pa predsednik Prah v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MAKSIMILIJAN PRAH O NALOŽBI