januar 16, 2017

Znanost je lahko tudi zabavna

V Celju lahko te dni najmlajši radovedneži odkrivajo znanost na zabaven in njim razumljiv način. V Laboratoriju vedoželjnosti eksperimentirajo s povsem vsakdanjimi predmeti, ki jih najdemo v vsakem domu, in se učijo o znanstvenih pojavih.

V zabavnih znanstvenih eksperimentih se lahko preizkusite tudi odrasli. Vsakega radovedneža so zelo veseli.

Drugačen pogled na znanstvene pojave
Laboratorij vedoželjnosti so v celjskem nakupovalnem središču Citycenter pripravili že drugič. Znanstvene delavnice je lani obiskalo kar 1.200 otrok, ki so se znanosti učili ob pomoči različnih znanstvenikov in mentorjev. Podobno število otrok pričakujejo tudi letos. Tudi tokrat sodelujejo različni strokovnjaki kemijskih in fizikalnih znanosti, prihajajo iz Instituta Jožef Stefan, Slovenskega kemijskega društva, novogoriške E-hiše poskusov, Centra eksperimentov Maribor, Tehniškega muzeja Slovenije, ljubljanske pedagoške fakultete, pri eksperimentih pomagajo tudi dijaki in študenti kemije in fizike. Tomaž Ogrin z Instituta Jožef Stefan pravi, da so tovrstne delavnice za najmlajše neprecenljive: „To za otroka pomeni nova spoznanja v drugačnem okolju. Predvsem, če so eksperimenti nastavljeni tako, da povezujejo vsebine. V šoli je recimo določen model poučevanja, s temi poskusi pa otrok dobi drugačen pogled, še posebej, če lahko poskuse sam izvede.“

Tudi v kuhinji je znanost
V Laboratoriju vedoželjnosti lahko najmlajši vse do nedelje eksperimentirajo z najrazličnejšimi vsakdanjimi predmeti in spojninami. “Res pester nabor različnih pripomočkov in naprav se najde tukaj pri nas. Otrokom so morda najbolj zanimivi kuhinjski eksperimenti. Doktorja Pipeta in Epruveta jih vodita skozi poskuse, za katere si niso niti predstavljali, da obstajajo. Spoznajo recimo, kako iz napihnjenega balona narediti ražnjič, kaj se zgodi s solato, ko jo potopimo v dušik in podobno,“ je povedala vodja projekta Zvezda Novljan. (NS)

Galerija slik