april 12, 2015

Zaključne priprave na kmečki upor

Kmetom je prekipelo! Preplavijo konjiške ulice. Zoperstavijo se bremenom, ki jim jih nalaga vedno bolj pohlepna posvetna in cerkvena zemljiška gospoda. Bi radi doživeli duh časa vseslovenskega kmečkega upora? Dobrodošli v Slovenskih Konjicah.
Veronika Dolšak zadnje tedne prijateljuje s šivalnim strojem.

"Le vkup, le vkup uboga gmajna"

V Slovenskih Konjicah bodo prihodnjo nedeljo uprizorili vseslovenski kmečki upor, ki se je leta 1515 začel pri Slovenskih Konjicah. Številnim društvom s Konjiškega se bo pridružilo nekaj gostujočih srednjeveških skupin. Tako bodo počastili 500. obletnico dogodka, ki je predstavljal začetek konca fevdalnega sistema. Idejno zasnovo za uprizoritev spektakla, v katerem bo sodelovalo od 400 do 500 nastopajočih, je pripravila Konjičanka Veronika Dolšak. "Rada imam zgodovino, zato sem z veseljem naštudirala duh časa, ki je združil slovenske kmete v boju za staro pravdo," pravi vsestransko talentirana Dolšakova, sicer predsednica literarnega društva Gnezdo, ki se je skupaj s peščico sodelavcev lotila tudi šivanja kostumov za kmete in predstavnike plemstva. Zadnje tedne največ časa preživijo za šivalnim strojem v stari konjiški šoli, kjer luči gorijo tudi v nočnih urah.

Kaj še potrebujejo?

Pri šivanju kostumov koristijo kose blaga in usnja, ki ga darujejo tudi domačini. A je materiala začelo primanjkovati. Zato občane znova prosijo, da jim dostavijo stare lanene ali bombažne rjuhe. Naj bodo enobarvne. Potrebujejo tudi usnjene trakove oziroma pasove. Če znate šivati in imate čas, potem vas bodo v šivalnici na Šolski ulici 1 v Slovenskih Konjicah zelo veseli. Da bo uprizoritev čim bolj prepričljiva, bo pripomogla tudi scena. Namestili jo bodo v središču mesta. Stesali jo bodo mizarji, potem pa poslikali člani društva Konjiških likovnikov. Podrobneje o tem, kako poteka priprava kostumov in kakšna pomoč je dobrodošla, v kratkem pogovoru Barbare Furman z Veroniko Dolšak. V spodnjem posnetku. (BF)

Galerija slik

Datoteke

Veronika Dolšak o pripravah na kmečki upor