julij 26, 2017

Novost - kartica ugodnosti za invalide

Osebe z invalidnostjo, pri nas jih je okoli 170 tisoč, bodo med potepanjem po Sloveniji in nekaterih evropskih državah poslej manj zapravljale. Na voljo imajo evropsko kartico ugodnosti. V Evropski uniji jo prav naša država uvaja med prvimi. In kakšne ugodnosti prinaša?

Kartica ugodnosti bo invalidom omogočala popuste denimo pri ogledu razstav, na kulturnih ali športnih prireditvah, pri kakšnih tečajih, tudi na področjih trgovine in transporta.

Dobite jo na upravni enoti
Evropska kartica ugodnosti za invalide je prva tovrstna kartica v Sloveniji in Evropski uniji. Osebam z invalidnostjo bo tako doma kot v drugih državah Evropske unije zagotavljala popuste na področjih umetnosti in kulture, turizma, športa, izobraževanja, trgovine in transporta. Če boste zaprosili zanjo, se morate oglasiti na upravni enoti, kjer boste poleg osebnih podatkov in dokazila o stopnji invalidnosti oddali še fotografijo za osebni dokument. Kartico boste na dom prejeli v približno desetih dneh. "V Sloveniji je 170.000 oseb z invalidnostjo, v Evropski uniji pa 80 milijonov. Kartica je še eden izmed korakov k njihovemu boljšemu vključevanju v družbo in k enotnejši obravnavi," je ob predstavitvi poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Kje jo že lahko koristite?
Kartica ugodnosti za invalide je prisotna v Sloveniji, Belgiji, Italiji, Romuniji, Estoniji, na Finskem ter na Malti in Cipru, sčasoma naj bi jo uvedli v vseh državah Evropske unije. Popuste lahko za zdaj uveljavljate pri okoli 200 ponudnikih različnih storitev. Seznam tovrstnih ponudnikov pa se bo dopolnjeval. Aktualne ugodnosti boste lahko spremljali na spletni povezavi www.invalidska-kartica.si. Na njej boste našli podatke o tem, v katerih krajih vam zagotavljajo popuste in v kakšne oziroma katere namene. Ugodnosti je mogoče koristiti tudi preko mobilne aplikacije na mobilnem telefonu. Aplikacijo lahko poiščete pod naslovom - invalidska kartica. (BF)