november 25, 2016

Zreški gradovi med včeraj, danes in jutri

Morda bodo v turistično ponudbo na Zreškem vpletli tudi srednjeveški pridih. Študentje arhitekture so raziskovali ostanke gradov Freudenberg, Lušperk in Jamnik. Ob tem pa nanizali atraktivne rešitve, kako v prostor nekdanjih gradov znova vnesti življenje.

Študentje so na osnovi ohranjenih ostankov gradu Freudenberg ugotavljali, kakšna je bila njegove podoba pred propadom v 15. stoletju. Tole je poskus ene od rekonstrukcij.

Odmev zgodovine - izziv za prihodnosti
Ostaline srednjeveških gradov Freudenberg, Lušperk in Jamnik so zelo skromne, zato ne preseneča, da tudi domačini o njih bore malo vedo. Zreška občina se je odločila, da bo gradove obudila iz pozabe. K sodelovanju je povabila študente mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Bodoči arhitekti so v okolici Zreč več mesecev poglobljeno raziskovali in s konkretnimi predlogi dokazali, da je z ustreznimi posegi  mogoče ohraniti dragoceno kulturno dediščino gradov in jo preleviti v atraktivno turistično ponudbo. Poglobljeno analizo so v besedi in sliki predstavili v znanstveni monografiji, ki so jo naslovili Zreški gradovi med včeraj, danes in jutri. Izšla je v 500 izvodih in je na voljo v zreškem turistično-informacijskem centru.

Od parka do poročne dvorane
Delo študentov je usmerjal izredni profesor, arhitekt in umetnostni zgodovinar dr. Igor Sapač, ki pravi, da so pripravili dobro izhodišče za temeljit razmislek o tem, kako pobude prenesti v prakso. "Možnosti je več. Ene so bolj, druge manj ambiciozne. Območja gradov bi bilo potrebno najprej očistiti, sledila bi arheološka raziskovanja, zatem pa utrjevanja ruševin. Lahko bi uredili park s krožno potjo in utrjene ruševine nagradili z montažnimi objekti kot je denimo stopniščni stolp z razglediščem, objekt s poročno dvorano, kavarno, razstaviščem...," še predlaga profesor Sapač. Zreški župan Boris Podvršnik ni skrival navdušenja nad idejami o revitalizaciji razvalin. In kakšne so možnosti, da jih občina tudi uresniči? Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF)

Galerija slik

Datoteke

ŽUPAN O URESNIČEVANJU POBUD