junij 23, 2016

Bistriški pevci prepevajo že 35 let

Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli že 35 let sooblikuje in plemeniti utrip kraja. Zbor je prepoznaven po mladostnem in svežem zvoku, ponaša se z odličnimi rezultati na regijskih in mednarodnih tekmovanjih.

Zbor v svojih vrstah združuje različne generacije pevcev, ki prihajajo iz širšega okolja.

Mladosten in prešeren zvok
Sozvočja iz grl pevcev so skozi desetletja privabljali trije dirigenti: Janez Drašler, Franci Černelč in Špela Drašler. Vsak od njih je odtisnil svojevrsten pečat in skupaj s pevci oblikoval nivo zbora, ki ga dosega danes. Zbor odlikuje mladosten, svež in uravnotežen zvok. „K temu pripomorejo izobraževanja pevcev na vokalni tehniki, dobrodošla je tudi udeležba na različnih tekmovanjih. Vse to pripomore k boljši kakovosti zbora, “ razlaga dirigentka Špela Drašler. Zbor ostaja zvest železnemu zborovskemu repertoarju, smelo in z velikim entuziazmom pa se loteva tudi najsodobnejših skladb: „Pohvalimo se lahko z novitetama, ki ista bili zapisani prav za ta zbor in sicer Tadeje Vulc in Francija Černelča Miza Ponuja ter Andreja Makorja in Rade Kikelj Drašler Kaplja. Omenjena skladatelja sodita v sam vrh sodobnih zborovskih ustvarjalcev." Da sta skladbi napisala za bistriški zbor, jim je, kot pravi Drašlarjeva, v veliko čast. 

Domača in mednarodna priznanja
V zadnjih letih je pevski zbor iz Bistrice ob Sotli dosegel odlične rezultate tako na regijskih srečanjih kot tudi na mednarodni ravni. Pevci so osvojili bronasto in dve srebrni priznanji na regijskih tekmovanjih, tretjo nagrado na Sozvočenjih Od Celja do Koroške, zmagali so na mednarodnem tekmovanju Zlatna lipa Tuhlja in na mednarodnem tekmovanju Samoborsko protuletje. Letos so bili na Zlatni lipi Tuhlja srebrni. Zbor prav tako krepi prepoznavnost kraja, iz katerega izhaja, in ga s pesmijo predstavlja znotraj in zunaj slovenskih meja. Zato ne preseneča, da se mu bodo ob prazniku Bistrice ob Sotli, ta petek, poklonili s podelitvijo občinskega priznanja. (SP)