avgust 28, 2017

Celjski grad v znamenju poezije

Jutrišnji večer bo na Starem gradu Celje v znamenju poezije. Obeta se namreč podelitev dveh prestižnih literarnih nagrad, Zlatnika poezije in Veronikine nagrade. Na Veronikinih večerih bodo nagradili tudi mlado pesnico Karin Vrbek, ki si je s svojo pesmijo prislužila Malo Veroniko.

Torkov večer na celjskem Starem gradu ne bo le v znamenju podelitve nagrad. Pesniki bodo prebirali poezijo, vzdušje bodo popestrili tudi z glasbo. (Foto: Radio Štajerski val)

Kdo so dobitniki in nominiranci?
Zlatnik poezije od leta 2005 podeljuje pobudnik in organizator Veronikine nagrade, podjetje Fit media. Z njim izreče priznanje pesniku za njegov življenjski pesniški opus in za ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture. Letošnji dobitnik je pesnik Andrej Brvar. Veronikino nagrado že 21 let podeljuje Mestna občina Celje. Z njo nagradi najboljšo pesniško zbirko minulega leta. Dobitnik še ni znan, so pa znani nominiranci. Za Veronikino nagrado se letos potegujejo pesniške zbirke "V suhem doku", avtorice Veronike Dintinjane, "Vmes" pesnice Barbare Korun, pesniška zbirka "Vrata nepovrata" Borisa A. Novaka, "Mah in srebro" Iztoka Osojnika ter "Svet in svet" Gregorja Podlogarja. Letos bodo že drugič podelili tudi Malo Veroniko, pesniško nagrado, s katero k pisanju poezije sodbujajo mlade. Nesporna zmagovalka natečaja, tako po oceni strokovne komisije kot spletnega glasovanja, je mlada pesnica Karin Vrbek iz Šolskega centra Celje. O pesniških nagradah in Veronikinih večerih smo klepetali tudi na Štajerskem valu. Nina Slak je pred mikrofon povabila Jožeta Volfanda iz podjetja Fit media. Prisluhnite jima v spodnjih posnetkih. (NS)

Datoteke

VERONIKINI VEČERI 1 DEL

VERONIKINI VEČERI 2 DEL

VERONIKINI VEČERI 3 DEL