januar 23, 2024

Celjska bolnišnica: Moški grozil, da bo vse postrelil

Iz Splošne bolnišnice Celje poročajo o novem primeru nasilja nad osebjem. Pretekli konec tedna se je incident zgodil v Pediatričnem urgentnem centru. Moški je vzrojil, kasneje pa po telefonu celo grozil, da bo vse postrelil.

V celjski bolnišnici ostro obsojajo kakršnokoli nasilno vedenje. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

»Varnostni incident, ki se je zgodil v čakalnici Pediatričnega urgentnega centra (PUC), je močno pretresel tako zaposlene kot tudi otroke, ki so bili v času incidenta v čakalnici,« so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Celje.

Brcnil v vrata in kričal, kasneje grozil po telefonu 
Kaj se je zgodilo? »Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto PUC in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. Ko je osebje na pomoč poklicalo varnostno službo, je gospod skupaj z družino zapustil bolnišnico in ga ob prihodu varnostnika ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval, naj ga osebje pokliče takrat, ko bo ob prihodu v bolnišnico takoj obravnavan. Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil. Osebje je o klicu poročalo naši varnostni službi, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli. Zaradi dogodka so številni zaposleni, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih, ves čas dostopnih prebivalcem naše regije, pretreseni in zaskrbljeni,« razlagajo v bolnišnici, pri čemer poudarjajo, da incident nima nobene povezave s trenutno zdravniško stavko, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov, ki jim je treba tudi v času stavke zagotavljati vso zdravstveno oskrbo.

Od 75 do 90 % obravnav v PUC-u je nenujnih
V celjski bolnišnici ob incidentu še razlagajo, da je PUC odprt neprestano in je namenjen za obravnavo nujnih stanj otrok do 18. leta starosti. Vanj otroke napotujejo zdravniki s primarnega nivoja iz vseh regij, veliko pa jih v urgentno obravnavo pride tudi samih, brez napotnice. »Zaradi velike dostopnosti PUCa se zgodi, da starši, kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu, vozijo otroke več deset kilometrov daleč v PUC, kjer posledično prihaja do velike gneče. S tem se podaljša obravnava vseh otrok. Velika večina, od 75 do 90 % obravnav, je nenujnih. V PUC se trudimo, da je, ne glede na vse razmere, obravnava vsakega otroka strokovna, a to zahteva svoj čas. Ob tem, ko v PUC pregledamo vsakega otroka, ki pride v našo enoto, se pri organizaciji dela srečujemo s podobnim oz. še večjim problemom kot naša Ambulanta za splošno nujno medicinsko pomoč, saj v PUC napotujejo zdravniki otroke tudi iz drugih regij. Tudi v delo PUCa bi se namreč morali vključevati pediatri iz primarnega nivoja zdravstvenega varstva celjske regije, saj gre za delo v urgentni službi, ki bi ga moral opravljati vsak zdravnik ob svojem rednem delu (razen seveda zakonskih izjem). Trenutne razmere pa so popolnoma drugačne. V delo v PUC se vključujejo specialisti in specializanti naše bolnišnice ter nekaj specialistov in specializantov iz mariborske regije, in ob takšnih pogojih ekip v času povečanega obiska ni mogoče krepiti,« so po incidentu še zapisali v celjski bolnišnici. (AD)