april 9, 2024

Grožnje z napadom na šolah: razloga za paniko ni

Po streljanju na eni od finskih šol se je na enem od novičarskih portalov pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku tudi v Sloveniji. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je šolam poslalo okrožnico, tudi policija jih poziva k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, a poudarja, da razloga za paniko ni.

Policija po objavi grožnje z napadom na eni od šol miri. (Foto: Pixabay)

»V prejšnjem tednu v bila v javno dostopnih medijih objava, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi pomenila tudi potencialni varnostni dogodek, vendar objava ni usmerjena v nobeno konkretno ustanovo niti ni krajevno opredeljena,« pravijo na Generalni policijski upravi ter dodajajo: »V policiji se na vsak tovrstni primer odzovemo in nemudoma izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščamo pristojne službe. V policiji po preverjanju sicer nimamo podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, a ocenjujemo kot ustrezno, da tudi o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščamo (določeno) javnost.«

Policija ob tem sporoča, da je dogodek malo verjeten, a šole vseeno poziva k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdorkoli opazil kaj nenavadnega. Razloga za paniko pa, kot pravi policija, ni.

Po pisanju naj bi se napad zgodil na jutrišnjo sredo, šole so tudi od Ministrstva za vzgojo n izobraževanje prejele okrožnico, v njej svetujejo, da so v teh dneh še bolj kot sicer pozorni na učence, na dogajanje na šolah in šolskem prostoru. S številnih osnovnih in srednjih šol so o grožnji obvestili tudi starše.

Celotno sporočilo policije najdete TUKAJ.