avgust 8, 2023

Kako pomagati ljudem, ki jih je prizadela ujma?

Če želite pomagati ljudem, ki so v poplavah in ob proženju plazov izgubili svoje domove ali pa so ti močno uničeni, je to najbolje storiti prek humanitarnih organizacij. Tako je pomoč namreč najlaže in najbolj pregledno razdeliti, pomembno pa je tudi, da je ta pomoč oproščena plačila dohodnine.

Tokratna vodna ujma je najhujša v zgodovini Slovenije. Med najbolj prizadetimi je tudi Zgornja Savinjska dolina, na fotografiji je prizor iz Mozirja.

»Če fizična oseba prejme pomoč s strani organizacije, ki ima status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, ali organizacije, ki ima status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine. Med dohodki pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se ne upošteva, če je jasno naveden namen porabe sredstev,« poudarjajo pristojni, ki tako svetujejo, da denarja ne nakazujte na tekoče račune posameznikov, ki potrebujejo pomoč.

Prizadetim v poplavah med drugim pomagata največji humanitarni organizaciji v državi, Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

Rdeči križ Slovenije trenutno zbira le finančno pomoč. Koordinator Selimir Čopič pravi:

Rdeči križ Slovenije pomoč zbira s SMS sporočili – na številko 1919 pošljite ključno besedo UJMA5 ali UJMA10 ter darujete 5 ali 10 evrov.

Višje zneske lahko nakažete na tekoči račun (TRR):
Rdeči križ Slovenije
Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.)
sklic: 00 96875
namen: Ujma 2023
BIC banke: SKBASI2X
koda namena: CHAR

Prizadetim v poplavah pomaga tudi Slovenska Karitas. Generalni tajnik Škofijske Karitas Celje Matej Pirnat izpostavlja štiri linije pomoči:

Izjemno dobrodošle so v teh dneh po poplavah tudi pridne roke. V Zgornjo Savinjsko dolino so se odpravili pomagat tudi gasilci PGD Rogaška Slatina. (Foto: PGD Rogaška Slatina)

Slovenska Karitas finančno pomoč zbira s SMS-sporočili – na številko 1919 pošljite ključno besedo KARITAS5 ali KARITAS10 ter prispevate 5 ali 10 evrov.

Prostovoljne prispevke lahko nakažete tudi na tekoči račun (TRR):
Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POMOČ NEURJE
Sklic: SI00 624

Slovenska Karitas išče tudi prostovoljce za čiščenje poplavljenih domov, podporo pri odpravljanju škode, ki so jo povzročila neurja in poplave ter pomoč pri zagotavljanju temeljnih potrebščin, kot so hrana in oblačila. Prijaviti se je mogoče preko obrazca.

Sicer pa sta Slovenska Karitas in Rdeči križ dobila tudi denar od države, vsaka po 5 milijonov evrov, ki ga bosta razdelila ljudem, ki jih je pizadela vodna ujma. Kot pravi Pirnat, točnih navodil še ni, komisijo bodo sestavuili kmalu, vloge pa že zbirajo.

Pomoč sicer zbirajo še števine organizacije, zavodi in tudi društva, več kontaktov in informacij najdete TUKAJ.

Pomagate pa lahko tudi na terenu, dobrodošle so tako fizične osebe kot obrtniki in podjetniki. Da bo akcija pomoči usklajena ter da ne bo kaosa, se prijavite v spletni aplikaciji Uprave RS za zaščito in reševanje, o njej več izveste TUKAJ. (AD)