julij 13, 2023

Nočna in jutranja neurja podirala drevesa in razkrivala strehe

Ponoči in zgodaj zjutraj nas je zajelo deževje z močnejšimi neurji. Tudi v naših krajih so povzročila težave.

Neprevoznih je več cest, saj je veter nanje podrl drevesa. To fotografijo nam je poslala poslušalka Suzana iz Selnice ob Dravi.


Elektro delavci imajo danes veliko dela, saj je močan veter nagnil, ponekod pa celo podrl, električne drogove. Ponekod so brez elektrike. (Foto: Štajerski val)

V občini Vojnik so po podatkih Uprave za zaščito in reševanje močni sunki vetra podrli več dreves na ceste in tudi stanovanjske objekte. Poročajo tudi o padcu drevesa na avto, poveljnik Gasilske zveze Vojnik Dobrna Stanislav Božnik nam je povedal:

 

Na območju Gasilske zveze Vojnik Dobrna so sicer na teren odšla vsa prostovoljna gasilska društva, imeli so 15 intervencij.

V občini Dobrna so sunki vetra, ki so podrli drevesa na osebna vozila in stanovanjske objekte. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Dobrna.

Večja materialna škoda na komunalni in prometni infrastrukturi je nastala v neurju na območju občine Velenje. Podrlo se je veliko dreves, nekatere ceste so neprevozne. Meteorna voda je zalila kleti stanovanjskih objektov, veter je odkril nekaj stanovanjskih hiš ter kmetijskih objektov. Posledice neurja po poročanju Uprave za zaščito in reševanje na 29 lokacijah odstranjujejo gasilci PGE Velenje, PGD Velenje, PGD Pesje, PGD Šalek, PGD Šentilj in PGD Vinska Gora.

Radarska slika padavin - vijočilna in rdeča barva predstavljata močan dež in neurje.

V Celju je podrlo drevo, voda je zalila podvoz.

V občini Žalec je veter odkril streho senika in prav tako podrl nekaj dreves. Na terenu so gasilci PGD Ponikva pri Žalcu.

Območje občine Šentjur je neurje z nalivi in močnimi sunki vetra zajelo okoli pol petih zjutraj, poročajo o odkritih strehah in podirtih drevesih. Posledice odstranjujejo gasilci PGD Dramlje in PGD Lokarje.

Gasilci so imeli tudi na Vojniškem veliko dela, tudi s prekrivanjem streh. (Foto: PGD NOva Cerkev)

V občini Podčetrtek so na delu gasilci PGD Pristava pri Mestinju. Odstranjujejo podrta drevesa.

Kje ni elektrike? 
Ponekod so ob neurju ostali brez elektrike. Po podatkih Eleketra Celje je bilo ob 8. uri zjutraj na Celjskem brez električne energije okoli 2.500 odjemalcev, in sicer:
- kablovod Frankolovo: 1.095 odjemalcev
- daljnovod Bovše: 594 odjemalcev
- daljnovod Dramlje: 417 odjemalcev
- kablovod Dobrna: 151 odjemalcev
- kablovod Nova Cerkev: 132 odjemalcev
- daljnovod Šentvid: 118 odjemalcev

V distribucijski enoti Velenje je bilo ob 8. uri brez električne energije po podatkih Elektra nekaj čez 600 odjemalcev, in sicer:
- daljnovod Andraž: 505 odjemalcev
- daljnovod Radegunda: 65 odjemalcev
- daljnovod Logarska dolina: 44 odjemalcev.

Tudi za čez dan so še napovedana močnejša neurja, zato je izdano oranžno opozorilo. (AD)

Galerija slik