julij 4, 2023

Oporečna voda na Žalskem: ovadeni dve osebi

Iz Policijske uprave Celje so sporočili, da so zaključili preiskavo primera, ko je lansko jesen okoli 500 ljudi zaradi zdravstvenih težav povezanih s pitjem oporečne vode iz vodnega vira na Žalskem, iskalo zdravniško pomoč. Spisali so dve kazenski ovadbi.

Zaradi oporečne pitne vode na Žalskem lansko jesen so kriminalisti spisali dve kazenski ovadbi. (Foto: Radio Štajerski val)

Lani jeseni smo poročali o težavah z oporečno pitno vodo na širšem žalskem območju, ko je zaradi zdravstvenih težav zdravstveno pomoč iskalo več sto ljudi. Celjski kriminalisti so kazensko ovadili osebo iz podjetja, ki je osumljena, da je "z opustitvijo dolžnih ravnanj, ki bi jih morala zagotoviti za splošno varnost ljudi, povzročila, da je v sistemu zajetja in priprave pitne vode prišlo do izpada kloriranja vode in s tem do njenega onesnaženja. Voda iz zajetja je zato vsebovala določene bakterije in viruse, ki so pri uporabnikih pitne vode povzročili prebavne težave".

Pomoč je v bližnjih zdravstvenih domovih iskalo najmanj 500 oseb, zaradi hujše oblike so jih več kot 100 obravnavali v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje, po informacijah celjske policijske uprave so jih 29 od teh hospitalizirali. „Po zbranih obvestilih, opravljenih razgovorih in preučitvi pridobljene dokumentacije, smo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti ovadili 59-letno osebo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitev dolžnega nadzorstva nad zakonitostjo ravnanja pa še 53-letno osebo, obe sta zaposleni v podjetju,“ so še zapisali v sporočilu za javnost.