maj 17, 2023

Poplave in plazovi tudi v naših krajih

Zaradi obilnih padavin je kar nekaj težav, najhuje je na vzhodu Slovenije. Kje so morali gasilci včeraj zvečer in ponoči posredovati v našeih krajih?

Tudi zreški gasilci so bili na terenu - med drugim so črpali vodo iz objekta. (Foto: FB PGD Zreče)

Pomagala bo tudi vojska
Po vsej državi se je zaradi deževja sprožilo okoli 70 plazov, aktiviranih je bilo skoraj 200 gasilskih enot. Nekateri vodotokoi so poplavili, tudi številne ceste so pod vodo. Najhuje je na vzhodu države, kjer je Arso izdal rdeči alarm. Neprespana noč je za prebivalci Šentilja, kjer je zaradi zemljeskih plazov ogroženih vsaj 12 hiš, do nekaterih ni mogoč dostop zaradi zasutih cest. Območje je včeraj obiskal tudi obrambni minister Marjan Šarec in napovedal pomoč vojske.

Ena od poplavljenih cest na območju Poljčan. (Foto: Štajerski val)

V naših krajih poročajo o posameznih plazovih v občinah Poljčane, Šentjur, Rogatec in Dobrna, zaradi poplav so bili gasilci na terenu v občinah Šentjur, Laško, Celje, Slovenske Konjice, Zreče, Slovenska Bistrica, Makole, Rogaška Slatina in Rogatec. V Rogatcu je težave povzročal tudi močan veter. Tudi drugod so zalite posamezne ceste in kmetijska zemljišča.

Plaz, ki se je včeraj sprožil na območju Rogatca. (Foto: FB PGD Rogatec) 

Za danes vremenoslovci napovedujejo oblačno vreme, po večini brez dežja. Vodotoki bodo sicer še naraščali, še vedno je tudi nevarnost sprožanja plazov. (AD)