junij 8, 2023

Pozor pred zlorabami spletnega bančništva!

Nikomur ne dovolite dostopa do svojega bančnega računa

Policijska uprava Maribor svari pred zlorabami spletnega bančništva ter plačilnih in kreditnih kartic. V zadnjem mesecu so zabeležili 16 tovrstnih prijav, skupaj so bile žrtve oškodovane za skoraj 200 tisoč evrov.

Previdno, kaj počnete na spletu, ter previdno, komu izdajate svoje podatke. (Fotografija je simbolična)

Prevara običajno poteka na način, da tujec po mobilnem telefonu pokliče žrtev in jo v »polomljeni« slovenščini, s tujim naglasom, skuša prepričati, da ima na eni od kriptomenjalnic še vedno nekaj sredstev v kriptovalutah. Prevara običajno poteka na način, da tujec po mobilnem telefonu pokliče žrtev in jo v »polomljeni« slovenščini, s tujim naglasom, skuša prepričati, da ima na eni od kriptomenjalnic še vedno nekaj sredstev v kriptovalutah. 

»Goljufi žrtve pogosto prepričajo v to, da si na računalnik ali telefon namestijo program za oddaljen dostop, s katerim omogočijo storilcem dostop do te naprave, češ, da naj bi v nasprotnem primeru izgubili kriptosredstva. Ko storilci pridobijo dostop do njihovih naprav, s tem pridobijo dostop tudi do spletne banke in elektronske pošte. V imenu oškodovancev lahko na različnih kriptomenjalnicah in spletni banki odprejo račune in iz njihovih bančnih računov prenesejo denar. Storilci žrtvam nato pogosto svetujejo, da naprav ne uporabljajo denimo en dan ter ne obiskujejo spletne banke, češ da bo tako transakcija »kriptodenarja« na njihov račun izvršena hitreje. Žal po tem žrtve pogosto ugotovijo, da so jim storilci izpraznili bančni račun in ga morda celo izkoristili za krajo denarja z drugih bančnih računov,« razlagajo na PU Maribor. 

Na PU Maribor v zadnjem mesecu beležijo 16 tovrstnih primerov, kjer so si goljufi na tak način protipravno pridobili za skoraj 200.000 evrov nezakonite premoženjske koristi. Kot razlagajo, so nazadnje takšno prijavo prejeli včeraj, ko je starejši občan klicatelju zaupal svoje bančne podatke po prepričevanju, da mu bodo vrnili 5.000 evrov, nato pa so mu z njegovegabančnega računa odtegnili okrog 1.300 evrov. »V letu 2023 je bilo v Sloveniji do sedaj sicer obravnavanih že več kot 100 primerov s skupno škodo okoli 3,5 milijona evrov,« še sporočajo iz PU Maribor ter dodajajo, da poleg oseb, ki so morda nekdaj trgovale s kriptovalutami, na tovrstne goljufije nasedajo tudi ljudje, ki s kriptovalutami doslej še niso trgovali, a jih storilci kljub temu uspejo prepričati, da nanje čakajo tovrstna sredstva.

Policija svetuje: 
- ne oglašajte se na neznane telefonske klice iz tujine,
- če prejmete klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, nemudoma prekinite  povezavo,
- na računalnik ali telefon ne nameščajte programov za oddaljen dostop,
- nikomur ne dovolite upravljanja z računalnikom ali telefonom,
- nikomur ne dovolite dostopa do spletne banke. 

»Ob morebitnem oškodovanju svetujemo, da žrtve zberejo vso razpoložljivodokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilneštevilke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprejobrnejo na najbližjo policijsko enoto ter svojo banko« še pravijo na PU Maribor. (AD)