februar 13, 2022

Previdno pred spletnimi in SMS goljufi!

Vse več je lažnih SMS sporočil, ki na telefone prihajajo pod pretvezo, da jih pošilja banka. Če ga dobite, nikar ne kliknite na povezavo v sporočilu, pač pa SMS zbrišite. Previdnost velja tudi pri sporočilih, ki jih prejmete na elektronske naslove.

Previdno, preden kam vnesete številko svojo bančne kartice in posameznih gesel ter kod. (Foto: Pixabay)

Iz Združenja bank Slovenije sporočajo, da banke in hranilnice beležijo povečano število lažnih SMS sporočil, ki jih prejemajo stranke. V sporočilih se pošiljatelj izdaja kot pošiljatelj banke in prejemnike sporočil vodi na lažno vstopno stran spletne banke. Tam od njih zahteva identifikacijske podatke za vstop v spletno banko.

»Javnost oziroma stranke bank in hranilnic opozarjamo, da prejemniki morebitnih tovrstnih sporočil ne klikate na povezavo v sporočilu, ki jo prejmete na mobilni telefon. Tako sporočilo, ki je uvod v prevaro, je treba takoj zbrisati. Če ste v lažno spletno banko morebiti že vnesli svoje identifikacijske podatke, nemudoma kontaktirajte kontaktni center banke ali svojega osebnega bančnika,« pravijo v združenju ter dodajajo, da banke ali hranilnice od vas nikoli ne bodo zahtevale, da vnašate svoje prijavne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih ali SMS sporočil. »To je lahko prvi znak, da gre za prevaro,« poudarjajo.

Kako sicer ohraniti varnost na spletu, lahko preverite na spletni strani Varni na internetu, prisluhnite pa tudi naši oddaji Vpogled, kjer smo ob minulem dnevu varne rabe interneta spregovorili s sodelavcem projekta Safe.si. (AD)